Egen pensjonskonto (EPK)

Grepet gir titusener ekstra - hvert år

Skal du bytte jobb, bør du vite om en viktig pensjonsfrist, samt fordelene du får dersom du plasserer pensjonen din i et billigere selskap enn det ny arbeidsgiver tilbyr sine ansatte.

PENSJONSNYHET: I 2021 kom egen pensjonskonto, som lot deg samle all pensjonen din på én konto. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer. Video: Michael S. Jæger Vis mer
Publisert

Fjorårets store pensjonsnyhet var egen pensjonskonto (EPK), som lar deg samle all pensjon fra tidligere og nåværende arbeidsplasser på én konto.

Den 30. april 2021 var fristen for å reservere seg mot den automatiske sammenslåingen av alle pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold på EPK.

Viktig frist ved jobbytte

Men dersom du bytter jobb nå, får du en ny frist du må forholde deg til.

– Du har tre måneders reservasjonsfrist fra siste arbeidsdag hos jobben du forlater. Dersom du bytter jobb mellom to arbeidsgivere som begge har innskuddspensjon og du ikke reserverer deg, overføres pensjonssparingen automatisk til EPK hos din nye arbeidsgivers pensjonsleverandør, forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand overfor DinSide.

– Pensjon du tidligere har reservert, overføres imidlertid ikke automatisk ved jobbskifte, men du kan velge å gjøre det om du ønsker. Har du tidligere tatt et valg om hvilken pensjonsleverandør du ønsker å bruke, vil dette valget videreføres, legger hun til.

TREDELT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hver enkelt del av pensjonssparingen din. Video: Storebrand Vis mer

Sikre deg titusener ekstra

Det er din nåværende arbeidsgiver som dekker administrasjonskostnader for EPK, og det er arbeidsgiver som betaler forvaltningskostnaden for pengene som de sparer til din pensjon.

For sparebeløp du har fra tidligere arbeidsforhold, derimot, er det du som betaler forvaltningskostnaden, men du får samme pris som arbeidsgiver betaler for den aktive delen om alt står på EPK.

– Hvis du velger en pensjonsleverandør som har høyere kostnader enn arbeidsgivers leverandør, må du betale de ekstra kostnadene selv. Men dersom leverandøren du velger har lavere priser, vil det du sparer gå inn på pensjonskontoen din som ekstra sparing, sier Tvetenstrand i Storebrand.

Ikke EPK? Gjør dette!

Går du fra privat til offentlig sektor, føres ikke pensjon over, da sektorene har ulike pensjonsordninger.

– En person som ikke har EPK i dag, jobber enten i offentlig sektor, er hjemmeværende, arbeidsledig, student eller alderspensjonist, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til DinSide.

Har du pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold blir de stående der det er, trolig med høye kostnader. Kunder som har pensjonskapitalbevis, men ingen pensjonskonto, vet sjelden hvor mye de betaler i kostnader eller hvor høy aksjeandel de har i pensjonssparingen, ifølge Sættem.

– I verste fall betaler du mellom to og seks prosent i årlige totalkostander. De billigste pensjonsselskapene tar imidlertid 0,15 til 0,3 prosent i totale kostander, advarer spareøkonomen.

På Finansportalen kan du se en oversikt over kostnadene for pensjonskapitalbevis.

To viktige pensjonsgrep ved jobbytte

Det aller viktigste du sjekker i forbindelse med jobbytte er hvilken pensjonsavtale ny arbeidsgiver har, ifølge Tvetenstrand i Storebrand.

– Går du til en arbeidsgiver med dårligere pensjonsavtale, bør du be om høyere lønn, slik at du kan spare mer selv, oppfordrer forbrukerøkonomen.

En annen viktig ting å tenke på er hvis du har tatt et bevisst valg hos tidligere arbeidsgiver og økt aksjeandelen på pensjonssparingen til eksempelvis 100 prosent aksjer, for da følger ikke dette valget hos ny pensjonsleverandør.

– Du blir automatisk plassert i ny arbeidsgivers standard valg, som kan ha lavere aksjeandel enn du ønsker, og du må derfor justere aksjeandelen opp på ny når EPK flyttes over til ny arbeidsgiver, understreker Tvetenstrand.

PENSJONSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte med pensjonssparing så tidlig som mulig. Video: Storebrand Vis mer

Slik sikrer du deg billig pensjon

Er du usikker på om du skal la pensjonen din stå på EPK hos ny arbeidsgiver, eller om du er tjent med å ta et annet valg?

– Ta kontakt med ny arbeidsgiver, og med de pensjonsleverandører du eventuelt vurderer. Husk at prisen du har hos arbeidsgiveren du slutter hos, vil bli høyere når de melder deg ut av den avtalen du har hatt mens du jobbet der, sier Tvetenstrand.

Du skaffer deg oversikt over hva du har i pensjon og hva du vil få på norskpensjon.no eller nav.no.

På Finansportalen kan du se en oversikt over kostnadene for egen pensjonskonto og pensjonskapitalbevis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer