Hvitt, brunt, grønt og penger å spare

Ifølge Enova bruker et såkalt A-merket energiøkonomisk kjøleskap 55 prosent mindre strøm enn et som er B-merket. Kjøle- og fryseapparater, oppvaskmaskiner, tørketromler, vaskemaskiner, lyskilder og stekeovner skal være energimerket, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet for energimerkeordningen. Kjøper du nytt og vil krysse økonomi med miljøhensyn velger du A-merkede elektriske produkter.
Vinduer

Skal du rehabilitere bør du vurdere å skifte vinduer. Ifølge Enova står vinduene i en bolig for over 40 prosent av varmetapet. U-verdien (W/m2°C) angir hvor god varmeisolasjonen er. Jo lavere U-verdi dess bedre varmeisolasjon. For hver tidel vinduets U-verdi reduseres får du en årlig energibesparelse på 10 kWh per kvadratmeter vindusareal. Enkelt glass i ramme gir en U-verdi på 5,0, mens et trelags isolerrute med to belagte glass og argongass superspacer med isolert ramme og karm gir en U-verdi på 0,7.
Beregninger Enova har gjennomført viser at innsparingen (uten investeringsutgiften) for å bytte fra Gamle vinder med to glass til energiriktige vinduer vil være på 2.590 kroner per år.
Disse vinduene anbefaler Enova
Belysning
I en bolig på 120 kvadratmeter er det vanlig å bruke 2.500 kWh til lys per år. Dette ifølge Enova. De mener det er mulig å effektivisere lysbruken slik at forbruket kommer ned mot 500 kWh per år. Når du handler bør du derfor kjøpe sparepære. Den koster i innkjøp 25 kroner og vil i sin 10.000 timer lange blussetid koste deg 113 kroner. Fire regulære (det går fire lyspærer på en sparepære) vil koste deg 20 kroner og vil med sine 10.000 timers levetid, forutsatt 60 W og 0,80 kr kWh koste deg 500 kroner.
Bil
Hybrid, bioetanol eller diesel? Diskusjonene fortsetter omkring hva slags teknologi og drivstoff som forurenser minst. Grønn Hverdag mener elbiler og biler som kan kjøre på biodiesel er gode valg. Deres liste over gode miljøbiler består av 18 biler som går på ulike drivstoff, men en forutsetning for å komme på den lista er at bilene gir lave utslipp av helse- og miljøskadelige stoffer. Kravene er 250 mg NOx/km og maks 5 mg partikler/km, lave utslipp av CO2, lavt energiforbruk.
DinSide og Opplysningsrådet for Veitrafikkens oversikt over Norges mest miljøvennlige biler.
Miljøhus med svanemerket boliglån

I Norge kan du nå få gunstig Husbank-finansiering til bygging av miljøvennlig hus eller utbedring som vil føre til bedre miljøkvalitet. Renta ligger over tid fra et halvt til et helt prosentpoeng lavere enn markedsrente. Bygger du et såkalt svanemerkede bolig kvalifiserer du til Husbank-finansiering, mens du ellers vil måtte dokumentere at deler av byggeprosjektet bidrar til energiøkonomisering eller til forbedret miljø.
Grønn bekledning

Foto: Fin Vis mer
FAKTA OM BOMULL
Til ett kilo bomull trenges 7.000 til 29.000 liter vann. Vannforbruket fører til inntørkning og salinisering (jorda blir salt og mindre fruktbar). Bomull sprøytes mye (mot sopp, insekter og ugress). I tillegg brukes jordfuktningsmidler og vekstregulatorer) og det går med fem ganger så mye sprøytemidler på dette produktet som i jordbruket ellers. Sprøytemidlene skader arbeiderne og fører til mange tusen dødsfall årlig, utarming av jorda og forgiftning av drikkevannet.
Å kle seg i klær som ikke er en belastning for miljøet og samfunn, er ingen billig affære. Hos Fin som er Norges eneste produsent av klær som Fairtrade-sertifiserer sine plagg produsert av økologisk bomull, silke og alpakkaull, koster en kjole cirka 2.000 kroner. Heller ikke Lena Hafzis kreasjoner kan måle seg mot billigkjedenes masseproduksjonskrav. Men begge lager klær som belaster miljøet mindre. I tillegg forsøker Leila Hafzi å endre snittene på klærne slik at de trenger mindre forurensende rengjøring, blant annet senker hun ermeutskjæringene.
Hos Fremtiden i våre hender mener de at plagg produsert i henhold til økologiske prinsipper ikke bør koste mer enn konvensjonelt produserte klær. Bomullsbonden får en dollar per kilo konvensjonelt dyrket bomull, mens den som produserer økologisk får 7-8 kroner. Den som syr får 20-30 øre for en t-skjorte. Dersom en t-skjorte produsert i henhold til økologiske prinsipper koster flere hundre kroner går gevinsten til merkevareinnehaveren og/eller butikken.