Grønn shopping

Noen miljøgrep - og du har mer penger til overs.

Publisert
Sist oppdatert

Hvitt, brunt, grønt og penger å spare

Skån miljøet ved å handle varer som krever lite enerig. Samtidig sparer du strømutgifter.
Skån miljøet ved å handle varer som krever lite enerig. Samtidig sparer du strømutgifter. Vis mer


Ifølge Enova bruker et såkalt A-merket energiøkonomisk kjøleskap 55 prosent mindre strøm enn et som er B-merket. Kjøle- og fryseapparater, oppvaskmaskiner, tørketromler, vaskemaskiner, lyskilder og stekeovner skal være energimerket, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet for energimerkeordningen. Kjøper du nytt og vil krysse økonomi med miljøhensyn velger du A-merkede elektriske produkter.

DinSides strømkalkulator

Så mye sparer du (Enovas beregninger viser at du kan spare inntil 880 kroner per år på å velge A- eller A++-merkede elektriske varer.)
 Forbruk (kWh/år)Forbruk (kWh/år)Besparelser (kWh/år)Besparelser (kr/år)
Kjøle-/frys, 200 liter + 50 liter frysB-merket: 406 kWh/årBytte til A-merket: 177299183
Fryseboks, 250 literD-merket: 573Bytte til A++-merket: 177396317
Vaskemaskin (fem vask i uka)Gammel maskin: 460A-merket: 200260208
Tørketrommel (3 timer/uke)Ny, C-merket: 600A-merket: 375225180
Du kan spare:   880
Kilde: Enova.no


Vinduer

Hvis du bor i en bolig med isolerglassvinduer fra 60- og 70-tallet bør du bytte.
Hvis du bor i en bolig med isolerglassvinduer fra 60- og 70-tallet bør du bytte. Vis mer


Skal du rehabilitere bør du vurdere å skifte vinduer. Ifølge Enova står vinduene i en bolig for over 40 prosent av varmetapet. U-verdien (W/m2°C) angir hvor god varmeisolasjonen er. Jo lavere U-verdi dess bedre varmeisolasjon. For hver tidel vinduets U-verdi reduseres får du en årlig energibesparelse på 10 kWh per kvadratmeter vindusareal. Enkelt glass i ramme gir en U-verdi på 5,0, mens et trelags isolerrute med to belagte glass og argongass superspacer med isolert ramme og karm gir en U-verdi på 0,7.

Beregninger Enova har gjennomført viser at innsparingen (uten investeringsutgiften) for å bytte fra Gamle vinder med to glass til energiriktige vinduer vil være på 2.590 kroner per år.

Disse vinduene anbefaler Enova

Belysning

I en bolig på 120 kvadratmeter er det vanlig å bruke 2.500 kWh til lys per år. Dette ifølge Enova. De mener det er mulig å effektivisere lysbruken slik at forbruket kommer ned mot 500 kWh per år. Når du handler bør du derfor kjøpe sparepære. Den koster i innkjøp 25 kroner og vil i sin 10.000 timer lange blussetid koste deg 113 kroner. Fire regulære (det går fire lyspærer på en sparepære) vil koste deg 20 kroner og vil med sine 10.000 timers levetid, forutsatt 60 W og 0,80 kr kWh koste deg 500 kroner.

Bil

Hybrid, bioetanol eller diesel? Diskusjonene fortsetter omkring hva slags teknologi og drivstoff som forurenser minst. Grønn Hverdag mener elbiler og biler som kan kjøre på biodiesel er gode valg. Deres liste over gode miljøbiler består av 18 biler som går på ulike drivstoff, men en forutsetning for å komme på den lista er at bilene gir lave utslipp av helse- og miljøskadelige stoffer. Kravene er 250 mg NOx/km og maks 5 mg partikler/km, lave utslipp av CO2, lavt energiforbruk.

Grønn hverdags bilvalg (Grønn hverdags bilvalg)
Merke, modellDrivstoffFossil, Co2, g/km
Ford Focus 1.8 FFV (C-max + 0,1 liter)E8558
Volvo C30 FE8561
Peugot 307 BioFlexE8562
Volvo S40/V50 1.8 F (kombi + 0,1 liter)E8563
SAAB 9-3 BioPower (Kombi + 0,2 liter)E8564
SAAB 9-5 2.0t BioPower (Kombi: +0,2 liter)E8575
Smart ForTwo CDIDiesel98
Toyota PriusBensin/hybrid115
Volkswagen Polo BlueMotionDiesel116
Honda Civic HybridBensin, hybrid123
Citroën C1Bensin123
Smart Fortwo (61 hk)Bensin126
Mini Cooper DDiesel131
Audi A3 1.9 TDI E-powerDiesel134
Citroën C3 HDiDiesel134
Citroën C4 1.6 HDi EGSDiesel134
Fiat Grande PuntoDiesel134
Seat Cordoba 1.4 ECO-TDIDiesel137
Seat Ibiza 1.4 ECO-TDIDiesel137
Kilde: Grønn hverdag


DinSide og Opplysningsrådet for Veitrafikkens oversikt over Norges mest miljøvennlige biler.

 • Fra et økonomisk synspunkt er bilen en dårlig investering. Du kan kjøre mye kollektivtransport og drosje for kostnadene det medfører å ha bil (veiavgift, forsikring, bensin, parkering, m.m.).
 • Bildeling: I de største byene i Norge er det etablert bildeleordninger, som for eksempel Bilkollektivet. Medlemmene kjøper en andel i en bil og dermed får man lavere utgifter. Flere av bildeleordningene samarbeider seg i mellom. Det er imidlertid ingenting i veien for at du kan gå sammen med andre og kjøpe bil uten at du kaller det en bildeleordning.
 • Miljøhus med svanemerket boliglån

  Det svanemerkede Uniq-huset er en kostbar investering, men på sikt skal man tjene inn kostnaden ved lavere energiforbruk. En pristantydning fra 2007 var på 3,5 millioner kroner for 120 kvadratmeter hus.
  Det svanemerkede Uniq-huset er en kostbar investering, men på sikt skal man tjene inn kostnaden ved lavere energiforbruk. En pristantydning fra 2007 var på 3,5 millioner kroner for 120 kvadratmeter hus. Vis mer


  I Norge kan du nå få gunstig Husbank-finansiering til bygging av miljøvennlig hus eller utbedring som vil føre til bedre miljøkvalitet. Renta ligger over tid fra et halvt til et helt prosentpoeng lavere enn markedsrente. Bygger du et såkalt svanemerkede bolig kvalifiserer du til Husbank-finansiering, mens du ellers vil måtte dokumentere at deler av byggeprosjektet bidrar til energiøkonomisering eller til forbedret miljø.

  Grønn bekledning

  Bluse i økologisk dyrket silke fra det nye motehuset Fin som lager miljøvennlige klær produsert i henhold til prinspipper om rettferdig handel.

Foto: Fin
  Bluse i økologisk dyrket silke fra det nye motehuset Fin som lager miljøvennlige klær produsert i henhold til prinspipper om rettferdig handel.

  Foto: Fin Vis mer

  FAKTA OM BOMULL

  Til ett kilo bomull trenges 7.000 til 29.000 liter vann. Vannforbruket fører til inntørkning og salinisering (jorda blir salt og mindre fruktbar). Bomull sprøytes mye (mot sopp, insekter og ugress). I tillegg brukes jordfuktningsmidler og vekstregulatorer) og det går med fem ganger så mye sprøytemidler på dette produktet som i jordbruket ellers. Sprøytemidlene skader arbeiderne og fører til mange tusen dødsfall årlig, utarming av jorda og forgiftning av drikkevannet.


  Å kle seg i klær som ikke er en belastning for miljøet og samfunn, er ingen billig affære. Hos Fin som er Norges eneste produsent av klær som Fairtrade-sertifiserer sine plagg produsert av økologisk bomull, silke og alpakkaull, koster en kjole cirka 2.000 kroner. Heller ikke Lena Hafzis kreasjoner kan måle seg mot billigkjedenes masseproduksjonskrav. Men begge lager klær som belaster miljøet mindre. I tillegg forsøker Leila Hafzi å endre snittene på klærne slik at de trenger mindre forurensende rengjøring, blant annet senker hun ermeutskjæringene.

  Grønn er den nye motefargen

  Hos Fremtiden i våre hender mener de at plagg produsert i henhold til økologiske prinsipper ikke bør koste mer enn konvensjonelt produserte klær. Bomullsbonden får en dollar per kilo konvensjonelt dyrket bomull, mens den som produserer økologisk får 7-8 kroner. Den som syr får 20-30 øre for en t-skjorte. Dersom en t-skjorte produsert i henhold til økologiske prinsipper koster flere hundre kroner går gevinsten til merkevareinnehaveren og/eller butikken.

  Kle deg grønt

 • Kjøp færre klær og betal for bedre kvalitet.
 • Kjøp klær av økologiskproduserte materialer og som er fair trade-sertifiserte.
 • Klærne bør være av laget slik at de ikke krever miljøskadelig rengjøring.
 • Handle brukt.
 • Gå for klassiske og holdbare snitt, slik overleverer du motesvingningene.
 • Gi bort brukte klær, gunstig for den som får.
 • Krev miljøvennlige varer som er produsert etter etiske prinsipper.
 • Tekstilbransjen må legge om til ull, lin, bambus, hamp og resirkulerte materialer.
 • Fremtiden i våre hender mener staten bør bruke skattesystemene til å premiere reparasjoner og straffe forbruk.
 • Her kjøper du miljøvennlige klær

 • Arne og Carlos' Online Chic
 • Leila Hafzis klær kan kjøpes hos DiN, Steen & Strøm Nedre Slottsgate 8, Oslo og Rom for mer, Breitgaten 14, Stavanger.
 • Friends Fairtrade Storgata 36, Oslo.
 • I tillegg tilbyr en rekke kjeder som for eksempel H & M kolleksjoner produsert av økologiske tekstiler.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer