Grønnsak-blanding kan beskytte mot kreft

Et måltid med både brokkoli og tomater beskytter bedre mot prostatakreft enn én av grønnsakene alene, sier kreftforskere.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne fra universitetet i Illinois sier studien de har gjort på rotter støtter idéen om at blandinger av grønnsaker jobber sammen for å bevare helsen.

- Vi bestemte oss for å se på disse matvarene sammen for å finne ut mer om kostholdet som folk flest har, sier John Erdman, som er professor i matvitenskap og ernæring og ledet studien.

- Naturligvis er det viktig å analysere hvordan en spesifikk matvare påvirker helsen vår, men slike resultater gir oss bare verktøyet til videre studier.

Særlig er tomater skrytt opp som beskyttende mot prostatakreft, og forskere tror lykopen, det som gjør dem røde, kan takkes for det. Men i fjor fant Erdman og hans kolleger ut at lykopen som kosttilskudd ikke motvirket kreft hos rotter.

Brokkoli blir også sett på som gunstig for å hindre kreft, fordi den inneholder noe som heter glucosinolater og muligens andre sunne stoffer.

I denne studien ga forskerne rotter tørkede tomater i pulverform, tørket brokkoli eller en kombinasjon av de to. En fjerde gruppe rotter ble matet med en medisin som minsker begynnende vekst av prostata og blir testet for potensialet for å forebygge prostatakreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer