Gruer seg til fest

Hver fjerde norske kvinne opplever urinlekkasje. Mange søker ikke hjelp, og holder seg borte fra julebord og andre sosiale aktiviteter.

Publisert
Sist oppdatert

- Rundt en av fire kvinner over 20 år oppgir i vår studie at de opplever urinlekkasje sporadisk eller ofte, sier førsteamanuensis Yngvild Hannestad ved Universitetet i Bergen til nyhetsbyrået Newswire.

Hannestad avla nylig doktorgrad på temaet urinlekkasje hos kvinner.

Alle selskapelighetene rundt jul og nyttår kan være vanskelig for mange av disse kvinnene.

- Alkohol virker vanndrivende, og mange er redd for å ikke rekke frem til toalettet i tide. Dansing kan også utløse lekkasje. Kvinnene kan være redde for at det kan lukte eller synes på tøyet, sier Yngvild Hannestad.

Urinlekkasje fører til at mange holder seg unna aktiviteter de normalt ville satt pris på.

- Dette er veldig synd fordi det finnes ingen grunn til at urinlekkasje skal hindre deg i å fortsette å gjøre det du har lyst til, sier sykepleier Kikki Lowzow Holli i TENA.

Hun legger vekt på at med riktig hjelpemiddel kan man være helt trygg.

- Det er viktig å søke informasjon om hjelpemidler og behandlingsmetoder, slik at man kan fortsette å leve et aktivt liv. Fastlegen kan være til stor hjelp.

Søker ikke hjelp
Stresslekkasje er den vanligste formen for urinlekkasje blant kvinner. Denne typen urinlekkasje kan blant annet forekomme etter fødsler, under graviditet, i forbindelse med overgangsalderen eller ved naturlig aldringssvekkelse. Overvekt kan også gi ekstra press på bekkenbunnsmuskulaturen og forårsake urinlekkasje.

I en undersøkelse der 28 000 norske kvinner deltok, svarer bare hver fjerde kvinne med urinlekkasje at de har kontaktet lege for å få hjelp. Halvparten av dem som opplever særlig alvorlig lekkasje har ikke søkt profesjonell hjelp.

- Mange tror at det ikke finnes annen hjelp enn operasjon, men det er feil. Bekkenbunnstrening kan hjelpe mange, og det finnes også flere andre behandlingsformer, sier førsteamanuensis Yngvild Hannestad.

Lev som normalt
Sykepleier Kikki Lowzow Holli i TENA sier mange ikke er klar over at de kan få økonomisk støtte til hjelpemidler.

- Dersom lekkasjen er av varig art, kan legen i de fleste tilfeller foreskrive bind for urinlekkasje på blå resept. Det finnes nå så mange typer på markedet at de aller fleste kan leve et helt normalt sosialt liv.

Lowzow Holli understreker at det ikke finnes noen grunn til å droppe sosiale arrangementer selv om man lekker.

- Det er viktig å snakke med legen om dette. Med alle behandlingsformene og hjelpemidlene som finnes er det hjelp å få for alle.

Mozon.no, 19.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer