Guide til bytte av julegaver

Fått noe du ikke liker til jul? Her er tipsene til deg som vil bytte julegavene.

Publisert
Sist oppdatert

Du må ikke ta for gitt at du kan bytte gavene du ikke liker. For norsk lov gir deg ikke mange rettigheter til å bytte varer. Som regel må du støtte deg til butikkenes godvilje, eller følge byttepraksisen som finnes i en bransje.

Her er en liten miniguide til deg som synes noen av gavene du fikk til jul var kjipe.

KONKURRANSE: Send bilder av de kjipeste gavene du fikk til jul - vinn nye gaver!

Føre var

Vi får håpe at de som kjøpte gave til deg, fulgte budene fra Forbrukerådet, som DinSide skrev om før jul. Her rådet de gavens giver om å spare på kvittering, og eventuelt avtale bytterett på forhånd. Helst burde kjøperen ha bedt om et byttebevis da hun eller han kjøpte gaven.

Dersom kjøperen har avtalt bytterett, burde det ikke være noe problem å få byttet varen. Varen skal være i samme stand som da den ble kjøpt, og den bør helst ikke være åpnet. Det er også rimelig at du går til butikken så fort som mulig, gjerne i romjulen, slik at det ikke går for lang tid mellom da varen er kjøpt og tidspunktet den byttes.

Foto: Jasper Greek Golangco
Foto: Jasper Greek Golangco Vis mer


Selgeren kan godta at du bytter i en vare som er mer verdifull, mot at du betaler mellomlegget. Bytter du varen mot en vare som er på salg, kan du ikke kreve å få mellomlegget utbetalt kontant. Noen butikker vil riktignok tilby tilgodelapp. Selgeren kan avslå å bytte varer kjøpt til ordinær pris i varer på salg eller på tilbud.

14 dagers angrefrist

Når du kjøper varer på internett har du rett til å angre. Norsk lov sier nemlig at det skal være mulighet til å angre ved fjernsalg, det vil si kjøp av varer på internett, postordre, messesalg, dørsalg og telefonsalg.

Dersom du mottar et angrerettsskjema med varen har du 14 dager på å melde fra til selger at du ikke vil ha varen likevel. Hvis skjemaet ikke følger med varen har du tre måneder på deg å ombestemme deg. Har du kjøpt varen på nettet, må du betale returportoen selv. Her er du imidlertid også avhengig av at gavens giver er observant.

Mer om netthandel på DinSide

Hva om du ikke får byttet?

Hva gjør du om det viser seg at du ikke har angrerett på varen, eller at du ikke har fulgt angrefristen din? da foreslår vi på DinSide at du tenker litt kreativt. Hva med å selge varen på nettet?

Vi vet fra tidligere år at det er en haug med nordmenn som bruker nettauksjoner og nettmarkeder til å kvitte seg med upopulære julegaver. For litt under et år siden meldte Finn.no at det antagelig ble lagt ut rundt tre ganger så mange varer første helgen etter nyttår sammenliknet med siste helgen før jul.

Kræsjkurs i nettsalg

SHOPPING PÅ DINSIDE:


Kilde: Forbrukerrådet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer