Guide til bytte av julegaver

Fått noe du ikke liker til jul? Her er tipsene til deg som vil bytte julegavene.

Publisert
Sist oppdatert

Du må ikke ta for gitt at du kan bytte gavene du ikke liker. For norsk lov gir deg ikke mange rettigheter til å bytte varer. Som regel må du støtte deg til butikkenes godvilje, eller følge byttepraksisen som finnes i en bransje.

Her er en liten miniguide til deg som synes noen av gavene du fikk til jul var kjipe.

KONKURRANSE: Send bilder av de kjipeste gavene du fikk til jul - vinn nye gaver!

Føre var

Vi får håpe at de som kjøpte gave til deg, fulgte budene fra Forbrukerådet, som DinSide skrev om før jul. Her rådet de gavens giver om å spare på kvittering, og eventuelt avtale bytterett på forhånd. Helst burde kjøperen ha bedt om et byttebevis da hun eller han kjøpte gaven.

Dersom kjøperen har avtalt bytterett, burde det ikke være noe problem å få byttet varen. Varen skal være i samme stand som da den ble kjøpt, og den bør helst ikke være åpnet. Det er også rimelig at du går til butikken så fort som mulig, gjerne i romjulen, slik at det ikke går for lang tid mellom da varen er kjøpt og tidspunktet den byttes.

Selgeren kan godta at du bytter i en vare som er mer verdifull, mot at du betaler mellomlegget. Bytter du varen mot en vare som er på salg, kan du ikke kreve å få mellomlegget utbetalt kontant. Noen butikker vil riktignok tilby tilgodelapp. Selgeren kan avslå å bytte varer kjøpt til ordinær pris i varer på salg eller på tilbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer