Gull kan redde hjerneceller

Forskere vil bruke det som legemiddel.

Små gullpartikler kan dempe betennelse i hjernen,viser ny studie. Foto: colourbox.com
Små gullpartikler kan dempe betennelse i hjernen,viser ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge vært kjent at gullpartikler kan ha en dempende effekt på betennelser i kroppen. En ny dansk undersøkelse viser nå at gull også kan ha helbredende virkning på skader i hjernen. Det melder avisen Nyheder fra Københavns Universitet.

Les også: Tjener millioner på falske medisiner

Medisinstudient Mie Pedersen og hjerneforsker Milena Penkowa har i samarbeid med en gruppe forskere fra Aarhus Universitet undersøkt gullpartiklers effekt på mus med hjerneskader.

Nå håper forskerne å kunne utvikle en "gullkur" for mennesker.

Begrenser skadeomfanget

- Vi målte opptaket og effekten av gullpartiklene i forskjellige celler i løpet av skadens første og andre uke, for å se om denne kunne la seg behandle ved hjelp av gull. Resultatene viste at gullet markant minsket betennelsesprosessen i hjernen, som følge av hjerneskaden, sier Pedersen til avisen.

Når det oppstår betennelse i hjernen, igangsettes prosesser som ødelegger hjernecellene. En behandling med gullpartikler kan ifølge forskerne forhindre at hjernecellene dør, og dermed begrense skadens omfang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer