Gull kan redde hjerneceller

Forskere vil bruke det som legemiddel.

Små gullpartikler kan dempe betennelse i hjernen,viser ny studie. Foto: colourbox.com
Små gullpartikler kan dempe betennelse i hjernen,viser ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge vært kjent at gullpartikler kan ha en dempende effekt på betennelser i kroppen. En ny dansk undersøkelse viser nå at gull også kan ha helbredende virkning på skader i hjernen. Det melder avisen Nyheder fra Københavns Universitet.

Les også: Tjener millioner på falske medisiner

Medisinstudient Mie Pedersen og hjerneforsker Milena Penkowa har i samarbeid med en gruppe forskere fra Aarhus Universitet undersøkt gullpartiklers effekt på mus med hjerneskader.

Nå håper forskerne å kunne utvikle en "gullkur" for mennesker.

Begrenser skadeomfanget

- Vi målte opptaket og effekten av gullpartiklene i forskjellige celler i løpet av skadens første og andre uke, for å se om denne kunne la seg behandle ved hjelp av gull. Resultatene viste at gullet markant minsket betennelsesprosessen i hjernen, som følge av hjerneskaden, sier Pedersen til avisen.

Når det oppstår betennelse i hjernen, igangsettes prosesser som ødelegger hjernecellene. En behandling med gullpartikler kan ifølge forskerne forhindre at hjernecellene dør, og dermed begrense skadens omfang.

Les også: Ble hjerneskadd etter slankekur

Pedersen understreker at behandlingen ikke kan redde det akutte tapet av hjerneceller som skjer idet traumet finner sted.

Leger har over de siste femti årene anvendt gull i medisinsk behandling, blant annet i form av gullholdige medikamenter, mot for eksempel leddgikt.

Store utfordringer

Men gull har også vist seg å ha uheldige bivirkninger, siden metallet lagrer seg i organene. Hvis det eksempelvis skulle samle seg i nyrene, kan det føre til nyresvikt.

Hjernen er imidlertid skjermet fra kroppen forøvrig, på grunn av den såkalte blod-hjerne barrieren. Dermed kan ikke metallet spre seg ut til andre organer, og det skal derfor være tryggere å anvende gull i behandlingen av hjerneskader enn kroppen forøvrig.

Les også: Fotball kan krympe hjernen

Det er dessverre slik at den samme blod-hjerne barrieren utgjør et hinder når det kommer til det viktigste; nemlig å få gullet inn i hjernen på et menneske som har hatt et traume. Det er ifølge forskerne en av hovedutfordringene i arbeidet med å utvikle den nye behandlingsmetoden.

Studien er publisert i tidsskriftet Histology and Histopathology.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer