Gult lys for farlige solbriller

Feil solbriller kan føre til ulykker både på veien og i påskefjellet. Årsaken er at briller som ikke holder mål, kan gi oss et forvrengt bilde av virkeligheten.

Publisert
Sist oppdatert

Og tro ikke at du kan bli snøblind bare på fjellet. En deilig vårdag til sjøs eller i byen kan også skade hornhinnene.

- Skarp vårsol på fjellet med hvite snøflater krever at vi beskytter oss mot skadelige UV-stråler. Det er viktig å beskytte øynene riktig nå, sier generalsekretær Tone Garaas i Norges Optikerforbund.

Alle solbriller skal være CE-merkede. Solbriller som er CE-merket skal blant annet stoppe alle skadelige UV ståler. Det er også satt krav til fargegjenkjenning. Solbriller som ikke tilfredsstiller disse kravene kan forandre synsopplevelsen. Det kan føre til at du ikke ser forskjell på rødt, gult eller grønt, for eksempel i et trafikklys.

Gult forsvinnerCE-godkjenningen setter også krav til at 80 prosent av det gule lyset, som mange av våre tunneler er utstyrt med, skal slippe gjennom solbrilleglasset.

- Solbriller som ikke tilfredsstiller disse kravene gjør at du ikke ser noe når du kjører inn i tunnelen. Det er fordi det gule lyset ikke trenger godt nok gjennom glasset, sier Svein Gustav Paulsen ved Norsk Optometrisk Forskningsinstitutt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer