Gurkemeie senker kolesterolet

I tillegg demper den betennelse, stimulerer fordøyelsen og hemmer dannelsen av blodpropper. Det er jo litt rart at vi ikke spiser mer av den.

Publisert
Sist oppdatert

Gurkemeiens klare gule farge og bruk som krydder er kjent for alle som er glad i det asiatiske kjøkken. Gurkemeiens medisinske virkninger er derimot mye mindre kjent, selv om det er gjort mye ny forskning de siste tjue årene. Tradisjonell medisinsk bruk av Gurkemeie som et fordøyelses stimulerende middel og for å behandle leverproblemer er for det meste bekreftet ved ny forskning. Nye studier har også vist at gurkemeie hemmer dannelse av blodpropper, reduserer betennelsesreaksjoner både i ledd, hud og tarm og reduserer kolesterol nivået i blodet.

Gurkemeie tilhører samme plantefamilie som ingefær, og det er som med ingefær rotstokken som brukes medisinsk og som krydder. Rotstokken ligner på ingefær-rot og vaskes, kokes, tørkes og males opp til krydder. Den er ganske mild på smak og inneholder et gult fargestoff curcumin. Fordi den inneholder stoffer som gir samme farge som safran, blir den ofte brukt i stedet for safran i matlaging. Safran er arret til krokusblomsten og det er et veldig dyrt krydder, gurkemeie er både brukt som erstatning for safran og som forfalskning. Gurkemeie dyrkes for det meste i India og er en av hovedbestanddelene i den indiske krydderblandingen karri. Gurkemeie blir ofte kalt indisk safran.

I Sørøst Asia blir gurkemeie brukt til å krydre supper, sauser, salater, linser, ris, egg, fisk og skalldyr. Den er en av hovedingrediensene i karri, garam masala og indiske chutneyer, og er også en ingrediens i Worcesterhiresaus. Den er en av de viktigste bestanddelene i karriblandinger og gir fargen til karri. Gurkemeie brukes også mye for å gi farge til annen mat, det gule fargestoffet curcumin er identisk med E 100 som er et av de få fargestoffene som er tillatt som tilsetningsstoff til norske matvarer. Curcumin er helt ufarlig som tilsetningsstoff og gir farge til både nonstopp, andre gule godterier, safter med mer. Norske matvarer med gule tilsetningsstoffer er derfor helt ufarlig å spise. Hvis vi i Norge velger å tilpasse oss EU`s matvaredirektiv må vi godta bruk av gule Azofargestoffer som er lovlige i EU, disse er kreftfrembringende stoffer.

Ved siden av rikelige mengder med det gule fargestoffet curcumin inneholder gurkemeie aromatiske oljer(3-5%) med zingiberin og turmeron. Den innholder også noe bitterstoffer og har flere innholdsstoffer felles med ingefær. Til tross for omfattende bruk i indisk og kinesisk folkemedisin er det først de siste tjue årene, gjennom masse ny forskning at plantens medisinske virkninger er blitt satt i sentrum. Gurkemeie har kraftige antioksydanter og har vist seg å senke total kolesterolet og øke mengden av det gode HDL kolesterolet. Det hemmer blodkoagulasjonen og kan bidra til å forebygge blodproppsykdommer, den blodfortynnende effekten gjør at det ikke skal brukes sammen med legemiddelet marevan som har samme virkning. Med både kolesterolsenkende, blodfortynnende og kraftig antioksydant virkning har det flere virkninger som er gunstig for å forebygge både hjerneslag og hjerteinfarkt.

Fra gammelt av har det først og fremst vært brukt som krydder, for å stimulere fordøyelsen og redusere bakterie oppvekst i tarmen. Nye studier viser at det øker utskillelsen av galle og letter fordøyelsen av fet mat, andre studier viser at det beskytter mot skrumplever og annen leverskade. Gurkemeie har også en bakterie hemmende virkning som er med redusere bakterie oppvekst i mat. Hvis en pasta av gurkemeie smøres på huden og utsettes for sollys forsterkes den antibakterielle effekten kraftig. Det er igjen det gule fargestoffet curcumin som er ansvarlig for plantens bakterie hemmende virkninger. Utvendig har det også vært brukt for å behandle både psoriasis og sopp infeksjoner. Stor tradisjonell bruk ved hudsykdommer skylles også at det har kraftig betennelses og irritasjonsdempende virkning.

Den betennelses dempende effekten har vist seg nyttig både ved revmatiske sykdommer, ulcerøs colitt og senebetennelser. Forskning viser at det reduserer hevelser og betennelser rundt ledd hos leddgikt pasienter. Flere studier viser også at gurkemeie hemmer vekst av flere typer kreft.

 

Mozon.no, 10.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer