Gurkemeie senker kolesterolet

I tillegg demper den betennelse, stimulerer fordøyelsen og hemmer dannelsen av blodpropper. Det er jo litt rart at vi ikke spiser mer av den.

Publisert
Sist oppdatert

Gurkemeiens klare gule farge og bruk som krydder er kjent for alle som er glad i det asiatiske kjøkken. Gurkemeiens medisinske virkninger er derimot mye mindre kjent, selv om det er gjort mye ny forskning de siste tjue årene. Tradisjonell medisinsk bruk av Gurkemeie som et fordøyelses stimulerende middel og for å behandle leverproblemer er for det meste bekreftet ved ny forskning. Nye studier har også vist at gurkemeie hemmer dannelse av blodpropper, reduserer betennelsesreaksjoner både i ledd, hud og tarm og reduserer kolesterol nivået i blodet.

Gurkemeie tilhører samme plantefamilie som ingefær, og det er som med ingefær rotstokken som brukes medisinsk og som krydder. Rotstokken ligner på ingefær-rot og vaskes, kokes, tørkes og males opp til krydder. Den er ganske mild på smak og inneholder et gult fargestoff curcumin. Fordi den inneholder stoffer som gir samme farge som safran, blir den ofte brukt i stedet for safran i matlaging. Safran er arret til krokusblomsten og det er et veldig dyrt krydder, gurkemeie er både brukt som erstatning for safran og som forfalskning. Gurkemeie dyrkes for det meste i India og er en av hovedbestanddelene i den indiske krydderblandingen karri. Gurkemeie blir ofte kalt indisk safran.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer