Ha det, Halloween

KOMMENTAR: I utgangspunktet syntes jeg at Halloween var en hyggelig tradisjon. Men etter at jeg fikk et rått egg klint ut over hele gangen min, har jeg endret standpunkt.

Katrine Hvitved-Jacobsen, Journalist DinSide.
Katrine Hvitved-Jacobsen, Journalist DinSide. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 20 år siden var jeg selv med på moroa. Kledd ut som katt, og med en svær pose i hånden, dro jeg ut på trick or treat-tur i nabolaget. (Knask eller knep, har dette visst blitt oversatt til på norsk).

Målet var klart: Å samle inn nok godteri til å ha et rikelig lager frem til jul. I teorien burde dette vært mulig - innholdet i posen tatt i betraktning. Men i praksis ikke, sukkersuget var for stort. Som sidegevinst fikk jeg oppleve en ultraamerikansk tradisjon med egne øyne - og munn.

Ukjent feiring

Det skulle gå mange år før tradisjonen kom til Skandinavia. Men da den (endelig) kom, var det med et par - for meg - ukjente nyoppfinnelser.

Slik jeg kjente Halloween-feiringen, var vi som gikk rundt fra hus til hus søte og snille - og oppførte oss pent. Også selv om det ikke var alle som hadde godteri, eller som var hjemme til å åpne døren for oss. Halloweenfeiringen hadde tre hovedelementer: Kle seg ut, samle inn godteri og spise godteri. Trick or treat-konseptet var altså hovedsakelig treat. Trick-delen bestod i verste fall av å skremme nabodama med den skumle utkledningen din.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.