Ha is i magen - spar tusenlapper

Utenlandsstudenter bør tenke seg om to ganger før de betaler studieavgiften.

Publisert
Sist oppdatert

Studentlivet i utlandet kan bli dyrt. Mange norske studenter betaler gjerne et sekssifret beløp hvert år for å ta en grad på et utenlandsk universitet.

Da er det godt å få en "valutarabatt". Og det er fullt mulig å spare mange tusenlapper, om du betaler studieavgiften når valutakursen er lav.

Valuta i 2008

Kan spare 3.650 kroner

La oss ta et eksempel fra Australia. Her er det vanlig å betale rundt 8.000 australske dollar eller mer for en bachelorgrad - per semester. Semestrene starter normalt i februar og juli, og det er vanlig å betale skolepengene rett før skolestart.

Men de som betalte skolepengene i juni eller juli i fjor måtte ut med mye mer enn normalt - på grunn av høy dollarkurs. For i juli steg prisen på australske dollar opp til 5,13 kroner. Hadde du hatt is i magen og ventet bare noen uker kunne du fått en kurs på rekordlave 4,67 kroner.

Og om du skal betale 8.000 dollar i semesteravgift, betyr det at du vil spare utrolige 3.650 kroner. Det er mye penger for de fleste, og i hvert fall for en student.

Året 2005 var et gullår for norske studenter i Australia, dersom de betalte studieavgiften på det mest gunstige tidspunkt. Ved semesterstart på begynnelsen og midten av året var det store pengesummer å spare, ikke bare ved å utsette betalingen, men å være tidlig ute.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer