Hadde forsikret feil bil

Bilen var verdt 180.000 kroner. Da den ble stjålet, fikk bileieren kun 61.500 kroner av forsikringsselskapet. Årsak: Feil opplysninger i forsikringsbeviset.

FORSIKRET FEIL BIL: Da bilen ble stjålet, oppdaget forsikringstaker at bilen han hadde forsikret, var en langt billigere modell enn den han egentlig hadde. Det ble dyrt. Foto: BMW
FORSIKRET FEIL BIL: Da bilen ble stjålet, oppdaget forsikringstaker at bilen han hadde forsikret, var en langt billigere modell enn den han egentlig hadde. Det ble dyrt. Foto: BMW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bileierens ansvar å sjekke hvorvidt opplysningene i forsikringsbeviset stemmer. Dersom bilen din eksempelvis har flere hestekrefter og dermed er verdt mer penger enn det som fremgår i forsikringsbeviset, er det du som må stå for tapet av mellomlegget dersom noe skjer med bilen.

Forsikringsselskapene forholder seg nemlig til verdien av bilen som er angitt i forsikringsbeviset - da det også er denne verdien som bestemmer forsikringspremien.

Svarte-Per

Dette fikk bilisten som hadde kjøpt en BMW M3, smertelig erfare. I forsikringsbeviset var det nemlig oppgitt at bilen var en ordinær BMW 318 - mens bilen i virkeligheten var en ombygget 318 - til en M3.

Da bilen ble stjålet, ble bileieren sittende igjen med Svarte-Per. Han får kun erstatning for en ordinær BMW 318, og ikke for en M3 - som er verdt langt mye mer penger.

Bileieren klaget saken inn til Finansklagenemnda etter at han fikk avslag på hele forsikringssummen som han mente at han hadde krav på, hos forsikringsselskapet. Men til ingen nytte.

Finansklagenemnda uttaler, riktignok under noe tvil, at risikoen må stå for eiers regning, og gir forsikringsselskapet medhold. Mye av avgjørelsen står og faller på at det var bileiers ansvar å sjekke forsikringsbeviset, og at det der klart fremgår at den forsikrede bilen er en ordinær BMW 318, og ikke en ombygget M3.


Opplysningene forsvant da eier byttet forsikringsselskap

I sakspapirene fra klagesaken hos Finansklagenemnda, fremgår det at opplysningene om bilens ombygging har forsvunnet under bileiers bytte av forsikringsselskap. I forsikringsbeviset hos forsikringsselskapet som bileieren først hadde forsikret bilen i, fremgår det at bilen er en ombygget BMW M3.

Når bileieren så bytter forsikringsselskap etter et par år, kommer disse opplysningene tydeligvis ikke med over til det nye forsikringsselskapet.

Ettersom premien var ganske lik i de to selskapete, reagerte ikke forsikringstaker på at noe kunne være galt, og sjekket ikke spesifikasjonene i forsikringspapirene.

Det burde han ha gjort, for da bilen ble stjålet, fikk han kun kompensert beløpet som en tilsvarende bil som den som var oppgitt i forsikringsbeviset. Differansen mellom forsikringsselskapets tilbud og forsikringtakerens krav, var på 118.415 kroner.

En tilsvarende bil som den bileieren hadde, var ifølge bileieren verdt cirka 180.000 kroner. I stedet ble han sittende igjen med kun 61.585 kroner. Fratrukket egenandel ble eieren sittende igjen med 57.585 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer