Hælene kan koste deg helsa

Se hva de gjør med kroppen din.

De gjør underverker der og da, men langtidsvirkningen er ikke fullt så flatterende ... Foto: Colourbox
De gjør underverker der og da, men langtidsvirkningen er ikke fullt så flatterende ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jovisst frister de høyhælte skoene i butikken, men frister det like mye med ilker, hammertå og ødelagte legg-sener?

Dette er noen av de vanligste plagene etter utstrakt bruk av høyhælte sko. Og jo høyere hæler, jo mere trykk og press på fronten av foten. For ikke å snakke om hvilke plager de høyhælte lekkerbiskenene kan påføre ryggen og knærne ...

Økende problem

Britiske Daily Mail skriver at stiletthælene først ble populære i 30-årene, og at de gjerne har vært forbeholdt spesielle anledninger. Etter suksesser som TV-serien Sex og Singelliv, har stiletthælene blitt hverdagskost. Og skader fra fallulykker grunnet høye hæler, er et stadig større problem i Storbritannia, skriver avisen.

Høyere = verre

Det er verre og mere trykk på foten, jo høyere hæl du bruker. Den prosentvise økningen fordeler seg som beskrevet nedenfor. Over lengre tids bruk, kan dette medføre skader på foten som beskrevet i artikkelen.

 • 7,6 centimeters hæler: 76 prosent

 • 5 centimeters hæler: 57 prosent

 • 2,5 centimeters hæl: 22 prosent

 • Kilde: Daily Mail

  Høye hæler?

  Hvor ofte bruker du høye hæler? (Avsluttet)
  En gang annenhver uke eller sjeldnere(48%)
  Nesten daglig(22%)
  To-tre dager i uka(18%)
  En gang i uka(13%)
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  En ting er skrubbsår fra et fall fra høyden ... noe annet er varige ødeleggelser av bein og sener i kroppen, som er ureversible eller i verste fall krever kirurgiske inngrep for å bli rettet på. Etter årevis med stiletthæler, er det ikke sikkert at kroppen din greier å gå med små kilehæler engang ... fotformsko neste?

  Her er noen av skadene du kan pådra deg ved overdreven bruk av høyhælte sko:

  Positur: Ved bruk av høye hæler, forskyves den rette linjen i kroppen, og hofter, skuldre og ryggrad kommer ut av posisjon. I lengden kan dette føre til alvorlige rygg- og fotsmerter.

  Kne: Stiletthæler fører til økt belastning på innsiden av kneet, som etterhvert kan føre til artritt, eller leddbetennelse.

  Ankelskader: Høye hæler gjør ikke akkurat underverker for balansen, og spesielt for eldre og overvektige øker det sjansen for å falle - og dermed pådra seg bristede eller brukne ankler.

  Haglunds hæl: En benutvekst ved akillessenefestet på hælen, oftest litt på utsiden av hælen. På utsiden av den benete utveksten befinner det seg ofte en betent slimpose (bursitt).

  Legg-sene: Ved utstrakt bruk av høye hæler, trekker legg-senen seg sammen, og blir kortere som resultat. Dette kan føre til at du etterhvert faktisk ikke greier å gå med lave hæler, fordi du ikke greier å strekke senen. Om du prøver å strekke senen, blir den spent og betent - du har fått tendinitt.

  For deg som bruke høyhælte sko:

 • Velg en litt tykkere hæl som sprer belastningen jevnere.
 • Bruk myke ileggsåler for å minimalisere belastningen på knærne.
 • Bruk tettsittende, men passende sko - så ikke foten sklir fremover og setter ytterligere mere trykk på tåa.

 • Trykksår: Grunnleddet på storetåa er utsatt for trykk og press fra sko som ikke sitter godt på foten, og her kan det utvikle seg en smertefull hevelse og trykkproblemer, den deformerte tåen kalles en hallux valgus.

  Over tid kan et slikt trykk på dette området forårsake til og med infeksjon. For å unngå dette, bør man ha på romslige, godt veltilpassede sko. Hvis dette forblir ubehandlet over lang tid, kan leddet deformeres og det kan være nødvendig med kirurgi for å rette ut tåa igjen, skriver lege Roar Pedersen på Lommelegen.

  Les mer om trykksår og andre vanlige fotplager i denne artikkelen på Lommelegen.

  Hammertå: Trange sko tvinger tåa til å bøye seg, som korter inn musklene og gjør tåen permanent bøyd.

  En permanent bøy eller deformitet i det midterste leddet i tærne kalles hammertå. Deformiteten kan forverres av stramme sko, og kan gi smerter spesielt mot enden av tåen eller på toppen av tåen, hvor knoklene ligger rett under huden. Også denne plagen kan bedres med spesialtilpassede sko, og i noen tilfeller gjøres kirurgi, skriver Dr. Pedersen på Lommelegen.

  Mer om hammertær og andre fotplager på Lommelegen.no

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer