Hafslunds spotpris dyrere

De beregner spotpris slik at Konkurransetilsynet ikke lar dem være med i prislisten.

Publisert
Sist oppdatert

Markedspris, spotpris eller innkjøpspris på strøm. Alt er betegnelser på prismodeller som følger sprisen på strøm fra time til time på strømbørsen Nordpool. Men bak betegnelsene skjuler det seg forskjellige måter å beregne strømprisen på. Noen aktører, som Hafslund, definerer spotpris på en måte som gjør strømmen dyrere. Disse aktørene får ikke være med på Konkurransetilsynets prisliste.

Volumveid

La oss ta en snarvei innom ungdomsskolepensumet i matte: Hva er gjennomsnittet av 26, 27 og 28? Svaret er naturligvis 27 - (26+27+28)/3.

Litt vanskeligere blir det om du kjøpte 5 enheter for 26, 35 enheter for 27 og 50 enheter for 28. Da har du i gjennomsnitt betalt 27,5 pr. enhet for de 90 enhetene - (5*26 + 35*27 + 50*28)/90Den andre måten å regne gjennomsnitt på er volumveid. I eksempelet over ble den volumveide prisen høyest, for du hadde kjøpt flere dyre enheter enn billige.

På samme måte beregner Hafslund, Fjordkraft og flere andre leverandører din strømregning når du har spotpris på strøm, eller markedskraft, som noen kaller kontrakttypen. Spotprisen på strøm svinger over døgnet. Det er mye dyrere strøm om morgenen når folk slår på kaffetrakterne og om kvelden når komfyr, tv, datamaskiner og vaffeljern kommer i sving.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer