Hai deg i bedre form

Det fryktede rovdyret haien kan hjelpe deg til bedre helse, viser omfattende forskning gjort de siste 40 årene.

Publisert
Sist oppdatert

Bruken av haileverolje som medisin er kjent helt tilbake til 1200 tallet, og allerede på 1760-tallet var oljen tilgjengelig på norske apotek. Da ble den anbefalt for å behandle kjertelsykdommer, insektbitt og sår. Men det er først de siste 40 årene vi har fått bevis for hvordan den egentlig virker, gjennom omfattende forskning.

Til nå har forskningen vist at den styrker immunforsvaret, er gunstig for kreftpasienter, hjelper sår til å gro raskere og kan beskytte mot infeksjoner. Den siste tiden er det også kommet flere og flere bevis for at haileverolje kan hjelpe mot influensa, astma og psoriasis.

AlkylglyserolerDet er alkylglyserolene i haileveroljen som får mesteparten av æren for de gode effektene på helsen.

Alkylglyseroler finnes naturlig hos mennesker i morsmelk, benmarg, lever og milt, og ellers i naturen finnes den største konsentrasjonen i haileveren. Alkylglyserolene ble først oppdaget av de japanske forskerne Tsujimoto og Toyama i 1922, og den første som klarte å lage en syntetisk versjon av stoffene var nobelprisvinner Sir Robert Robertson, i 1930.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer