Haibrusk ubrukelig som kreftmedisin

Haibrusk er den mest populære alternative medisinen for norske kreftofre. Nå viser ny forskning at bivirkningene ikke oppveier de mulige positive effektene av kosttilskuddet.

Publisert
Sist oppdatert

En studie som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Cancer fant ingen sammenheng i overlevelsesevne eller livskvalitet mellom pasienter som tok haibrusk sammenlignet med placebo. Pasientene hadde bryst- og tykktarmkreft.

Mange av pasientene sluttet med kosttilskuddet etter en måned på grunn av sterke bivirkninger.

Konklusjonen fra doktor Charles L. Loprinzi fra Mayo Clinic og hans kolleger ved North Center Cancer Treatment Group er klar:

- Haibrusk har ingen positive effekter på pasienter med avansert brystkreft eller tykktarmkreft.

Noe tidligere forskning tyder på at noen former for haibrusk har en begrenset evne til å bremse veksten av nye blodkar i laboratorie-kulturer og i dyr, men disse resultatene ble aldri publisert i noe anerkjent medisinsk tidsskrift, og USAs nasjonale kreftinstitutt har tidligere konkludert med at disse resultatene var ”uferdige og lite imponerende”.

Ifølge overlege Terje Risberg ved Regionsykehuset i Tromsø er tilskudd av haibrusk den mest populære alternative behandlingen av kreft i Norge. Han er imidlertid overbevist om at det ikke virker, selv om kanskje pasientene vil føle seg bedre som et resultat av at de oppsøker behandlingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.