Systembolaget vs Vinmonopolet:

Halv pris på juleølet i Sverige

Du kan spare mye på å handle alkohol over grensa, om du likevel er der. Men det er grenser for hvor mye du kan ta med deg.

JUL OVER GRENSEN: Aass Vellagret juleøl er et av de største kuppene du kan gjøre på Systembolaget. Foto: Elisabeth Dalseg
JUL OVER GRENSEN: Aass Vellagret juleøl er et av de største kuppene du kan gjøre på Systembolaget. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er tradisjon, sier Per Paulsen til DinSide.

Sammen med Iris Arntsen, begge fra Sarpsborg, har han fylt handlekurven med juleøl fra Aass, Jacobsen, Mariestads og Three hearts, denne mandagsettermiddagen på Systembolaget utenfor Strömstad.

De har hovedsakelig tatt turen over grensen for maten, men lar heller ikke muligheten til rimelig juleøl gå fra seg.

- Dere skulle ha vært her i helga, da var det fullt, ler Arntsen.

Det er ikke rart. DinSide har sjekket hva de mest populære varene fra Vinmonopolet koster på Systembolaget, og du kan spare mer enn femti prosent!

Før du lar deg helt rive med, minner vi deg på at du kan ta med deg 1 liter brennevin, 2 flasker vin og 2 liter øl (inkludert sterkøl) eller 4 flasker vin og 2 liter øl - uten å måtte fortolle det. Alkohol kommer også utenom verdigrensen på maks 3000 kroner per person (6000 kroner om du er borte mer enn 24 timer).

Aller mest sparer du på å kjøpe Aass vellagret juleøl, som koster under halvparten på Systembolaget, mens det for de dyrere varene som vin og brennevin kan du spare langt mer i krone og øre.

Juleøl: Spar 50 prosent!

Det er ikke mange juleøl som selges både i Sverige og Norge, vi fant bare tre - men disse har én ting til felles: Du sparer mellom 40 og 50 prosent.

Den du sparer mest på er flasker med Aass Vellagret.

Kartongvin

Vin på kartong er ofte rimelig uansett, men på Systembolaget er det nærmest gibort-priser. De aller billigste kartongvinene, Böda rosévin og Galorado rødvin, koster bare 149 kroner for en trelisterskartong.

Norges klart mest populære vin, Falling feather ruby cabernet er også et lite kupp om du hører til tilhengerskaren. I Norge er den også blant de billigste, her koster den 424 kroner. På Systembolaget er prisen 249 svenske kroner, med dagens kurs sparer du 187 kroner, hele 44 prosent.

Det er imidlertid verdt å merke seg en ting: Mens den norske kartongen inneholder 9,9 gram sukker per liter, er det «bare» 8 gram sukker per liter i den svenske.

Ifølge Øystein Gogstad-Andersen i Vingruppen som har agentur på Falling Feather i Norge, skal det i utgangspunktet være samme vin, men han utelukker ikke at det kan forekomme variasjoner mellom batchene som leveres for tapping i Norge og Sverige.

Vin på flaske

Kartongvin er praktisk, men da må du bruke hele kvoten på én vin. Velger du flasker, kan du variere litt mer. Folkefavoritten Delorme Cremant de Bourgogne sparer du bare knappe tyve krone på, mens i den rimelige enden av skalaen kan du spare 65 kroner, eller 46 prosent per flaske Escada Touriga Nacional.

Hetvin

Hetvinstoppen domineres av ulike typer vermut, og her varierer størrelsene litt. Mens du i Sverige kan velge mellom 0,5 og 0,75 liter av Martini, er det halv- og enlitersflasker som gjelder i Norge.

Det skal du være glad for, for hetvin teller nemlig som vin når du skal tilbake over grensen.

Brennevin

Også her er det mye å spare på å handle i Sverige. Det er vodka som topper bestselgerlistene, og her sparer du stort sett mellom 30 og 40 prosent.

Husk at det er regler for hvor mye du kan ta med over grensa uten å måtte fortolle det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer