Halve Norge tar for lite vitamin D

Mangel på vitamin D øker risikoen for sykdommer. Sjekk hvorfor du bør få i deg nok.

Du bør få i deg 7,5 mikrogram vitamin D om dagen. Nederst i artikkelen ser du hvordan du får til dette.  Foto: colourbox.com
Du bør få i deg 7,5 mikrogram vitamin D om dagen. Nederst i artikkelen ser du hvordan du får til dette. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opptil 2,4 millioner nordmenn kan få i seg for lite D-vitamin, og 50 prosent av oss får mindre enn den daglige anbefalte dosen. Det viser en rapport som er utarbeidet ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, med blant annet ernæringsprofessor Jan Pedersen i spissen.

Mennesker med lavt D-vitamininnhold i kroppen plages mer av forkjølelse og luftveisinfeksjoner.

Les også:Barn får for lite vitamin DDerfor trenger du tranTa tran året rundt

Vitamin D gir bedre immunforsvar

- Har du D-vitaminmangel er det 55 prosent større sjanse for å få luftveisinfeksjoner. Økt inntak av D-vitamin kan også bidra til å bedre immunforsvaret og redusere risikoen for å utvikle flere andre alvorlige sykdommer, sier produktutvikler Emily Slee i Axellus (inngår i Orkla-konsernet), i en pressemelding. Axellus har ikke har noe med rapporten å gjøre.

En annen viktig funksjon vitamin D gjør er å sikre opptaket av kalsium i tarmen. I tillegg regulerer den kalsium og fosfat i blodet. Kalsium og fosfat er viktig for normal og sterk dannelse av skjelett og tenner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer