Halverer taxfree-kvota

Fra nyttår halveres mengden tobakksvarer som kan innføres avgiftsfritt som reisegods og mengden som kan kjøpes på tax free-utsalg på lufthavn ved ankomst.

HALVERER: Fra 1. januar neste år reduseres taxfree-kvota. Foto: Vidar Ruud / NTB
HALVERER: Fra 1. januar neste år reduseres taxfree-kvota. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver regjeringen i en pressemelding:

- Fra 1. januar 2023 kan personer bosatt i Norge ta med 100 sigaretter, 125 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus eller rulletobakk) eller 100 gram andre nikotinvarer og 100 sigarettpapir, avgiftsfritt som reisegods ved ankomst fra utlandet til Norge. Dette blir også mengden som kan selges til reisende fra tax free-utsalg ved ankomst til Norge.

GARDERMOEN: En mann fra Estland er tatt i varetekt etter at han stjal varer på tax free-butikken på Gardermoen. Video: Oslo lufthavn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Regjeringen legger til at de ønsker å gi produsentene tid til å tilpasse seg den nye regelen.

- For å gi produsentene av sigaretter tid til å tilpasse kartongstørrelsen til mengden som kan selges på tax free-utsalg, vil det i perioden 1. januar 2023 til 1. juli 2023 være adgang til å selge sigaretter i pakninger (for eksempel 1 pakke á 20 sigaretter).

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) reagerer på endringene:

- Dette er et politisk vedtak det er vanskelig å forstå. Nå blir det en særnorsk regel, som vil kreve egne kartonger kun for nordmenn. På samme fly fra utlandet kan altså en norsk statsborger nå kun ta med 5 pakker røyk, mens en utenlandsk statsborger kan ta med 10 pakker. Dette er rett og slett molbopolitikk og burde ikke vært vedtatt, skriver han til DinSide.

Tirsdag la Skatteutvalget fram sin utredning hvor de hadde vurdert perspektivene for skatte- og avgiftssystemet. Utvalget foreslo å avvikle taxfree-ordningen:

- Skatte- og avgiftssystemet spiller en viktig rolle i å nå klima- og miljømål. Utvalget anbefaler at CO2-avgiften trappes opp for å nå klimamålene, og at en i større grad benytter skatte- og avgiftssystemet til å prise andre helse- og miljøskadelige aktiviteter. Videre bør særregler som motvirker målet om å fremme helse og miljø, blant annet at tax free-ordningen fjernes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer