Boligsparing for ungdom

Halveres

Regjeringa kutter i BSU-ordningen.

TØFFE TIDER: I takt med skyhøye strømpriser, dyrere matvarer og stigende rente er det svært mange som sliter med å få endene til å møtes. Men det er mulig å stable økonomien på beina igjen, mener ekspertene. Her får du deres beste tips! Video: Storyblocks. Foto: DNB / Nordea / forbrukerøkonomen.no / Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har kommet til enighet med SV om statsbudsjettet for neste år.

Et av punktene som skaper engasjement, er BSU-ordningen som rammes av store kutt. Neste år halveres skattefradraget på BSU-sparingen fra maksimalt 5500 kroner til maksimalt 2750 kroner.

Halverer skattefradraget

Fram til nå har BSU-sparere fått 20 prosent skattefradrag på sparingen, men fra neste år blir det altså halvert til 10 prosent.

Ifølge regjeringens anslag vil det spare staten rundt 600 millioner kroner i året.

Det gjøres ingen flere grep med BSU på neste års statsbudsjett, som betyr at sparealder og -sum består. Det vil si at du kan spare fram til året du fyller 33 år og beløpet kan ikke overstige 300 000 kroner.

Kritisk

Norsk boligbyggelag (NBBL) omtaler endringen i BSU-ordningen som en svekkelse.

Regjeringen svekker unges mulighet til å spare til sin første bolig, skriver NBBL i en pressemelding:

- BSU svekkes kraftig. Med regjeringens statsbudsjettforlik vil de unge bare få 10 prosent igjen på skatten for pengene som er satt inn, ikke 20 prosent som det er nå, sier Bård Folke Fredriksen.

Han legger til:

- Nå er virkelig ikke tida for å redusere de unges mulighet til gode spareordninger til bolig.

Fungerende finanspolitiske talsperson i SV, Cato Brunvand Ellingsen, sier til Nettavisen at BSU i praksis er en belønning unge som allerede har godt med penger.

- Det er mange langt bedre og mer målrettede måter å gi unge mennesker bedre råd, og innpass på boligmarkedet, sier han til nettstedet

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer