Betaling av overtid:

Halvparten av arbeidsgiverne følger ikke reglene for overtid

- Ingen arbeidstid er gratis, understreker Negotia.

JOBBE OVERTID?: Slett ikke alle norske arbeidsgivere følger reglene for betaling av overtid, slår både YS-forbundet Negotia og Arbeidstilsynet fast. Foto: NTB Scanpix
JOBBE OVERTID?: Slett ikke alle norske arbeidsgivere følger reglene for betaling av overtid, slår både YS-forbundet Negotia og Arbeidstilsynet fast. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

YS-forbundet Negotia har gjort en fersk dybdeanalyse av YS Arbeidslivsbarometer, som viser at bare halvparten av norske arbeidstakere opplever at arbeidsgiver alltid følger reglene for overtid.

- Dette er oppsiktsvekkende. I tillegg ser vi at hver tiende arbeidstaker opplever at reglene sjelden eller aldri følges. Dette må det ryddes opp i, sier Eirik Bornø, 1. nestleder i Negotia i en pressemelding.

Margrethe Meder, direktør for NHOs advokattjenester, sier til Dinside at hun ikke kjenner til denne konkrete undersøkelsen.

– Men det er nok sånn at man alltid vil finne noen brudd på reglene ved kontroll. Vårt inntrykk er likevel at våre medlemmer både ønsker å følge regelverket, og gjør det når de får kjennskap til reglene, sier Meder.

Brudd på reglene hos fire av ti virksomheter

Arbeidstilsynets undersøkelser bekrefter tallene fra Arbeidslivsbarometeret.

I løpet av de siste fem åra har de i over 10.000 tilsyn kontrollert om virksomhetene betaler minst 40 prosent tillegg til lønnen for overtidsarbeid.

– Vi har funnet brudd på reglene om overtidsbetaling hos fire av ti virksomheter. Det er rett og slett ikke godt nok, sier direktør for Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Hun påpeker at alle arbeidstakere har krav på overtidsbetaling med mindre de er særskilt unntatt fra arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid, som gjelder noen lederstillinger og særlig uavhengig stilling. I tillegg har mange ansatte egne tariffavtaler med arbeidstidsordninger og lønn.

Kompliserte regler ingen unnskyldning

Negotia-nestlederen sier videre at de både ser at en del arbeidsgivere praktiserer regelverket feil som følge av misforståelse, men også har saker der de ser at arbeidsgivere bevisst prøver å vri seg rundt både lovverk og tariffavtaler, noe de ser på som uakseptabelt.

At reglene er kompliserte er heller ingen unnskyldning for ikke å betale overtid, påpeker Bornø.

– Ingen arbeidskraft er gratis; spesielt ikke den som ytes utover ordinær arbeidstid, understreker han.

Heller ikke Arbeidstilsynet mener at kompliserte regler er noen god unnskyldning for å ikke følge reglene om overtidsbetaling.

– Arbeidstidsreglene kan nok oppfattes som kompliserte, siden de skal kunne tilpasses alle bransjer og næringers behov, og dermed må være fleksible. Men vi er ikke enige i at de er så kompliserte at arbeidsgivere ikke kan overholde plikten til å ha en oversikt over arbeidstida og dermed reglene for overtidsbetaling, sier Vollheim.

Hun påpeker at plikten til å ha oversikt over arbeidstida følger direkte av arbeidsmiljøloven og er viktig for å sikre et tilstrekkelig forsvarlighetsnivå i den enkelte virksomhet og for den enkelte ansatte.

– Denne oversikten er avgjørende for at arbeidsgiver skal vite hvor mye han skal utbetale i overtid, understreker Vollheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer