Halvparten vet ikke at de har sukkersyke

Rundt 200.000 nordmenn har i dag diabetes viser ferske tall fra Norges Diabetesforbund. Dette er en økning på over 50 prosent fra 1998.

Publisert
Sist oppdatert

- Anslagsvis 90.000 - 120.000 mennesker har kjent diabetes i Norge i dag. Nesten like mange kan ha udiagnostisert diabetes, men vi trenger nye befolkningsrepresentative undersøkelser med bedre diagnostiske metoder, skriver forskerene i sin rapport publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening i dag.

Norges Diabetesforbund frykter at tallet vil dobles innen 20 år dersom diabetesveksten ikke blir møtt med massive mottiltak.

- Tallene bekrefter en utvikling vi har kunnet se over lengre tid. Dette representerer en kjempeutfordring for den enkelte person som får diabetes, men også for både politikere og helsetjenesten sier assisterende generalsekretær i Norges Diabetesforbund, Gro Holstad.

175.000 har type 2-diabetes, som er den diabetestypen som vokser mest. Nærmere halvparten av dem som har type 2-diabetes, vet ikke selv at de har diabetes.

Arvelige anlegg sammen med miljøfaktorer bestemmer hvem som får type 2 diabetes. Overvekt og lite fysisk aktivitet er viktige risikofaktorer. Risikoen for denne typen øker særlig etter 50-årsalderen.

Kjennetegnet ved ubehandlet type 2 diabetes er at man har både høyt blodsukker og ofte også høyt insulinnivå. Kroppen prøver å regulere ned det høye blodsukkeret ved å øke insulinproduksjonen. Men insulinet virker ikke like godt som normalt; man har insulinresistens. Den som rammes får ofte ingen symptomer før følgesykdommene begynner å vise seg. I denne perioden kan imidlertid type 2 diabetes avdekkes ved å måle blodsukker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer