Hamstrer drikkevann

Flere butikker må ruste opp med drikkevann.

TØMMER HYLLENE: Drikkevannet får bein å gå på i Oslo Vest og Bærum. Her ved en tidligere anledning. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg
TØMMER HYLLENE: Drikkevannet får bein å gå på i Oslo Vest og Bærum. Her ved en tidligere anledning. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er gjort funn av lokal forurensing i drikkevannet i deler av Oslo og Bærum. Det er derfor sendt ut kokeanbefaling til over 70 000 innbyggere.

Flere butikker i områdene merker nå en økt pågang og etterspørsel etter vann.

Kommunikasjonsdirektør i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, forteller at de har merket meget stor etterspørsel etter vann i de berørte områdene i Oslo Vest og i nabokommunen Bærum.

VARMT ELLER KALDT?: Hvorfor blir vi rådet om å ikke innta varmt vann fra springen? Her får du svaret! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Butikkene hadde mye vann, men de var ikke rigget for denne type etterspørsel, så flere har gått tomme nå, sier Arvin til DinSide.

Heldigvis har leverandørene mye vann på lager, og dette skal fortløpende være på vei til butikkene.

- Det kan være tomt i perioder i enkelte butikker, men nye varer skal være på vei. Vi gjør det vi kan for å sikre at det skal være nok.

Det var Budstikka som først omtalte saken.

Økt beholdningen

Også Rema 1000 har merket en økt pågang,

- Flere av Rema 1000-butikkene våre i området har økt beholdningen. Vi øker på det sortimentet hver enkelt butikk har. Dagligvare har en samfunnskritisk funksjon, så dette startet vi med allerede i går, sier Per Arne Davidsen, regionsdirektør for Oslo.

KOKEVARSEL: Det røde området på kartet hentet ut torsdag ettermiddag viser hvor det er kokevarsel. Foto: Oslo kommune
KOKEVARSEL: Det røde området på kartet hentet ut torsdag ettermiddag viser hvor det er kokevarsel. Foto: Oslo kommune Vis mer

Kokeanbefalingen gjelder for området Røa, Bogstad, Voksen skog, Midtstuen, Vettakollen, Voksenåsen, Holmenkollen og Tryvann. I tillegg er enkelte områder i Bærum berørt. Anbefalingen gjelder inntil ny beskjed blir gitt. Nabolagene blant de aller rikeste i landet.

Oslo kommune skriver på nettsida at det er gjort funn av lokal forurensing i vannprøver fra området, noe som kan gjøre mennesker syke. Innbyggerne bør derfor koke alt vann som skal drikkes, men også det som brukes i kaffetrakteren og til å pusse tenner.

Så mye vann bør du ha hjemme

Ifølge DSB skal ni liter per person i husholdningen holde til tre dager uten tilgang på vann. Dette er for å dekke de generelle behovene som drikkevann, oppretthold av hygiene og til matlaging.

Disse anbefalingen er en del av de generelle beredskapsanbefalingene.

Du har kanskje lagt merke til at butikkvannet har holdbarhetsdato, men det handler mest om at produsentene kan garantere innholdet slik de framstiller det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer