Renovering av bolig

Håndballstjernen bommet grovt på renoveringsbudsjettet

Kunstneren og håndballstjerna Isabel Blanco trosset økonomi-frykten og fikk hjelp på TV.

ALL IN: Den tidligere håndballstjerne Isabel Blanco gir alt når hun har bestemt seg for noe. Denne gangen kom Silje Sandmæl til unnsetning da det gjaldt som mest. Skjermdump: TV3
ALL IN: Den tidligere håndballstjerne Isabel Blanco gir alt når hun har bestemt seg for noe. Denne gangen kom Silje Sandmæl til unnsetning da det gjaldt som mest. Skjermdump: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SSe for deg at du har kjøpt drømmehuset som må renoveres og at du plutselig forstår at du har feilberegnet og ikke planlagt godt nok, og går på en skikkelig budsjettsmell. Hva gjør du da?

Manglet penger til boligdrømmen

I tirsdagens episode av TV-programmet «I lomma på Silje», er programleder Silje Sandmæl hjemme hos kunstner og tidligere håndballstjerne Isabel Blanco. Isabel har kjøpt drømmehuset og har gjort mye av arbeidet selv. Men det er fortsatt mye som gjenstår, og det mangler penger. Samtidig er Blanco livsglad optimist og tenker at alt ordner seg.

Programleder Sandmæl forteller til Dinside at denne episoden har betydd mye for henne.

- Det var en følelsesmessig berg- og dalbane. Jeg tror mange er som Isabel og tror at alt ordner seg. Men når det kommer til penger, er det sånn at uten planlegging kan det gå så utrolig galt. Jeg så med en gang at dette ikke kom til å gå, hvordan skulle Isabel klare alle utgiftene?

MYE FØLELSER: Tårene rant hos Isabel Blanco og Gro Hammerseng da programleder Silje Sandmæl kom med nyheter. Foto: Stig B. Fiksdal
MYE FØLELSER: Tårene rant hos Isabel Blanco og Gro Hammerseng da programleder Silje Sandmæl kom med nyheter. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

- Ikke farlig å være dårlig

Isabel Blanco fikk en lærerik opplevelse av å være «I lomma på Silje».

- Det var interessant. Dette med økonomi og de temaene kan være litt vanskelig. Jeg har litt angst for tall. Her visste jeg at jeg måtte face noen ting jeg har skubbet foran meg lenge. Når livssituasjonen min ble som den ble, så var dette en kjempemulighet. Men det var en veldig følelsesmessig uke den uken vi spilte inn programmet, sier hun til Dinside.

Kunstneren og den tidligere håndballdronningen er glad for hjelpen hun fikk i programmet.

- Det er ikke farlig å være dårlig på ting. Selv om man ikke blir best, går det an å komme til et punkt hvor det blir oversiktlig. Det jeg skjønte litt nå var at det var ikke så store grep som måtte til, det var ikke så farlig som jeg hadde trodd. Det hjelper ikke å snu seg vekk. Når du får den oversikten er det så deilig, jeg trosset den frykten. Det var ikke så farlig, det er så befriende å ha den oversikten.

- Ha en plan

Det aller første du må gjøre når du skal pusse opp eller renovere er å ha en plan.

- Du må skrive en liste over hva du skal gjøre og hente inn tilbud fra flere. Du må spesifisere ned alt til minste detalj for å kunne sammenligne. Er det noe du kan gjøre selv?

Det å rive ned et kjøkken er for eksempel noe de fleste kan gjøre selv. Isabel Blanco hadde også gjort veldig mye selv.

- Hun kjøpte nesten alt brukt på Finn og malte om. Det har hun spart veldig mye penger på. Men hun hadde ikke tatt med arbeidene med elektriker, rørlegger og andre håndverkere. Det var da det stakk i hjertet mitt. Hun var avhengig av å få leid ut leiligheten nede for å få betalt de nødvendige utgiftene. Det regnestykket hadde hun ikke satt opp. Hun trodde det skulle koste 100.000 å pusse opp badet.

Sandmæl beskriver kunstneren Blanco som en veldig positiv, livsglad, optimistisk person, som tenker at alt ordner seg.

- Man må derfor aldri starte et så stort prosjekt uten å ha en plan. Avtal fastpris på forhånd slik at det ikke kommer noen overraskelser. Jeg ville så gjerne at Isabel skulle få følge boligdrømmen og drømmen om å være kunstner på heltid. Dette handler om å jobbe for å følge drømmene våre. Det er så mange som ikke tør å følge drømmene sine fordi økonomien stopper det. Men denne sterke dama viser at man kan klare alt.

Spar til drømmen

Programlederen og økonomen tror det ville tatt lengre tid å få oppfylt drømmen hvis Blanco hadde måttet ta en ekstra jobb.

- Det ville tatt lengre tid, og ville vært trangt økonomisk. Jeg håper denne drømmen er til inspirasjon for mange. Ikke tenk at du ikke klarer det. Kanskje tar det litt tid, men sett av penger til drømmen. Lag en plan for hvordan du skal nå de drømmene.

Dersom du har lignende drømmer selv, er økonomens råd å spare.

- Ta en full gjennomgang av økonomien. Gå gjennom forsikringer og se på boligrenten. Start sparingen. Det er ikke verdt å ta opp forbrukslån for å realisere en drøm. Det er mange som går på trynet der. Særlig nå som alle skal pusse opp under corona. Jo mer man klarer å spare, jo bedre er det jo.

Ikke gjør alt selv

Mye av oppussingsarbeidet kan du stå for selv og dermed spare penger, understreker Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund. Maling, snekring og rivning av lettvegger er eksempler på ting du kan ta deg av selv, mens andre oppgaver bør du overlate til profesjonelle.

- En god huskeregel er at strøm, vann, ventilasjon og varme har stort skadepotensiale, og feil her kan bli meget kostbare. Elektriske arbeider er noe du ikke har lov å gjøre selv. Det å spare noen kroner på arbeider som senere kan koste deg dyrt, er med andre ord ikke å anbefale, sa Pihl til Dinside.no i fjor.

Før du går i gang med større prosjekter, kan det også være lurt å sjekke ut den nye tjenesten som anbefaler deg hva det lønner seg å pusse opp.

Prioriterer

Isabel Blanco har tatt med seg kompetansen fra håndballbanen inn i kunsten og drømmen om bolig.

- Jeg hopper i det, for det er det jeg vil, og går det ikke finner jeg en annen løsning. Jeg er god til å stå i lange prosesser. Det har jeg lært av håndballen og kunsten. Jeg måtte jobbe for det. Man må være tro mot seg selv, men det er en sjanse der hvis du går all inn. Det som er godt nå er at jeg har skjønt viktigheten av å prioritere. At hvis jeg vil leve det livet jeg vil, må jeg prioritere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer