Mange bruker ikke gavekortene

Handelsstanden tjener stort på ubrukte gavekort

1 av 3 ønsker seg gavekort til jul - men vi har milliarder av kroner i ubrukte gavekort liggende.

VERDIER FOR MILLIARDER AV KRONER BRUKES IKKE: 1 av 3 ønsker seg gavekort - men tidligere undersøkelser viser vi vi har 2,5 milliarder kroner i ubrukte gavekort liggende i skuffer og skap, og forbrukerøkonom tror dette tallet er enda høyere. Foto: Ann Kristin Andreassen
VERDIER FOR MILLIARDER AV KRONER BRUKES IKKE: 1 av 3 ønsker seg gavekort - men tidligere undersøkelser viser vi vi har 2,5 milliarder kroner i ubrukte gavekort liggende i skuffer og skap, og forbrukerøkonom tror dette tallet er enda høyere. Foto: Ann Kristin Andreassen Vis mer
Publisert

Du kan få gavekort på det meste, som gavekort fra XXL, G-Sport eller andre sportskjeder; Universal Present gavekort og Dittgavekort som kan brukes i mange forskjellige butikker; gavekort på opplevelser fra Ticketmaster eller Operaen - eller gavekort på spill fra Xbox eller Playstation. Valgmulighetene er nær sagt ubegrensede.

Ifølge en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet, er det også mange som ønsker seg gavekort til jul:

Pia C. Høst, leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Foto: Halvor Njerve/ Forbrukerrådet
Pia C. Høst, leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Foto: Halvor Njerve/ Forbrukerrådet Vis mer

- Vi gjorde en undersøkelse i oktober i år som viser at 1 av 3 nordmenn får eller gir ett eller flere gavekort, så det er svært store summer i omløp, sier Pia C. Høst, leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet til Dinside.

Men det er dessverre også slik at det er mange som får gavekort som aldri bruker det:

- Hvor mange kort som blir liggende varier nok, men en eldre undersøkelse viser at vi kan ha gavekort for helt opp mot 2,5 milliarder kroner liggende mer eller mindre glemt i skuffer og skap, sier Høst videre.

- Tjener på sløve nordmenn

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, påpeker overfor Dinside at siden det er noen år siden denne undersøkelsen, så tror hun det i dag er snakk om enda høyere verdier som går til spille.

TJENER PÅ SLØVE NORDMENN: Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier handelsstanden tjener godt på at nordmenn er sløve med å bruke opp gavekortene sine. Foto: Nordea
TJENER PÅ SLØVE NORDMENN: Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier handelsstanden tjener godt på at nordmenn er sløve med å bruke opp gavekortene sine. Foto: Nordea Vis mer

- Handelsstanden tjener godt på at mange nordmenn er sløve med å bruke opp gavekortene sine. Det er fort gjort at et gavekort blir liggende i en skuff, og aldri brukt. Mange har sikkert også opplevd å stå i kassen i en butikk og plutselig komme på at de har et gavekort fra butikken liggende hjemme, men som de da ikke får brukt, sier Reitan til Dinside.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom hos DNB, forteller til Dinside at de for noen år siden spurte nordmenn om de hadde opplevd å ikke fått brukt gavekortene de har fått.

- Her svarte tre av ti «ja». Gir du gavekort, kan det faktisk hende at du kaster penger ut av vinduet, sier Sandmæl.

Men «alle» ønsker seg gavekort!

Selv om det altså er mange som aldri bruker gavekortene sine, er det fremdeles er populært ønske. Ifølge en spørreundersøkelse fra DNB, topper det listen over hva vi nordmenn ønsker oss til jul:

26 prosent sier at de ønsker seg gavekort til jul. Og andelen som ønsker seg dette er størst blant kvinner: 34 prosent, og de under 39 år: 35 prosent.

– Grunnen til at såpass mange ønsker seg gavekort skyldes nok særlig to ting. Den første er tomme ønskelister. Tre av ti vet ikke hva de ønsker seg, viser undersøkelsen. For det andre kan det å ønske seg gavekort gjøre at vi unngår å få noe vi ikke liker. Med gavekort bestemmer vi jo gaven selv, sier Sandmæl til Dinside.

- Gi gavekort der man vet det vil bli brukt

Både Høst i Forbrukerrådet og Reitan i Nordea anbefaler at man tenker nøye igjennom hvilket gavekort man kjøper.

BRUK GAVEKORT PÅ ÅRETS JULEGAVER: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, har et smart tips som kan spare deg for penger i julehandelen: bruk de ubrukte gavekortene på årets julegaver. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
BRUK GAVEKORT PÅ ÅRETS JULEGAVER: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, har et smart tips som kan spare deg for penger i julehandelen: bruk de ubrukte gavekortene på årets julegaver. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB Vis mer

- Gi et gavekort i en butikk der du vet at mottakeren vil finne noe de ønsker seg, gi aller helst et kort som kan benyttes i mange butikker. Å gi et gavekort med lang gyldighet, uten gebyrer og som kan benyttes på salg, er også lurt, sier Høst.

- Faren for at gavekortet aldri blir brukt øker dersom du kjøper et gavekort på måfå. Et gavekort fra en butikk som du sjelden er innom, eller ikke har et behov for å kjøpe noe i, kan for mange ha en tendens til å bli ubrukt dersom vi ikke ser den umiddelbare nytteverdien, sier Reitan til Dinside.

Og hvis du nå skulle sitte med et gavekort du ikke har fått brukt tidligere, tipser Sandmæl om noe som kan spare deg for penger i julegavehandelen:

- Dersom du har ubrukte gavekort liggende, kan du bruke de på årets julegaver.

- Legg gavekortet i lommeboka, eller i bilen

Det er selvsagt viktig å sjekke gyldigheten på kortet når du får det - og Høst anbefaler deg også å legge en påminnelse om dette i kalenderen.

- Det er også lurt å legge det i lommeboka slik at du har det tilgjengelig når du er ute og handler.

Ifølge Forbrukerrådet er gavekort er gyldig i tre år om ikke annet er oppgitt, men mange har kun ett års gyldighet - så sjekk hva som står på kortet.

- Å legge julegavekortene klar og så bruke dem etter nyttår eller kanskje allerede på romjulssalget, er lurt, sier Høst.

- Vurder om det er noe du umiddelbart har behov for fra butikken du har fått gavekort fra. Dersom dette er tilfelle er det lurt å gå til innkjøp av denne varen umiddelbart, råder Reitan - som videre oppfordrer til å ikke legge det i skuffen dersom du ikke bruker det med en gang:

- Dersom du ikke bruker gavekortet umiddelbart, vil jeg anbefale deg å unngå å legge det i en skuff. Mannen min og jeg legger gavekort vi får i bilen. Da har vi de tilgjengelig dersom vi er ute og handler og plutselig kommer på at vi har fått et gavekort fra den aktuelle butikken. En annet alternativ er å ha gavekortet liggende i veska eller lommeboka di, om du tenker det er et sikkert nok sted å oppbevare verdibeviset i, sier Reitan.

Og husk at du alltids kan bruke senter-gavekort på matbutikken, om det ikke er noe annet du trenger i andre butikker.

Gi kontanter - eller Vipps dem!

Gavekort kan være en kjempefin gave til de som har alt. Men det kan også resultere i penger rett ut av vinduet, sier Sandmæl til Dinside. Da kan kontanter være et alternativ.

- Jeg forstår godt at det er hyggeligere å gi gavekort enn penger. Men, pengene kan komme mer til nytte. Et lurt tips kan være å øremerke pengene du gir til et formål. På den måten opplever du at du bidrar til å oppfylle en større drøm. Det kan for eksempel være penger til boligsparing eller flybilletter til en ferie, sier Sandmæl, og fortsetter:

- Det er lett å glemme fjorårets gavekort i skuffen, og at du går ut på dato og havner i søpla. For noen blir det et jag om å bruke opp gavekortene før de går ut, noe som gjerne ender med at vi kjøper noe vi egentlig ikke trenger.

Dersom du ønsker gi penger, kan det være like enkelt å vippse dem. Sandmæl anbefaler også da at du kan øremerke pengene til et formål:

- En Vipps-gave kan være en redning for dem som er seint ute eller har glemt å kjøpe julegave. På samme måte som med pengegaven, så kan det være lurt å øremerke pengene du gir til et formål. En mulighet er å merke gaven til en opplevelse som en tur i fjellet eller en etterlengtet ferietur.

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, sier til Dinside at det er mange som bruker Vipps også til å gi gaver:

- Vi har fått flere tilbakemeldinger om at mange ønsker å vippse over jule-, bursdag og konfirmasjonsgaver til barn, og det er noe av det som forenkles mest med Vipps for de under 15 år. Så vi tror at i år blir det noen julegaver på Vipps! uttaler Kjærnes.

For øyeblikket finnes det imidlertid ingen «festlig» innpakking av Vipps-gaven.

- Vi ser på muligheter for å gjøre det enda litt morsommere, men i år tror vi at mange synes det å få Vipps i seg selv er en fin gave, sier Kjærnes til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer