Handle i Sverige? Ikke la deg lure!

Her er fem tabber å unngå om du skal handle i Sverige.

IKKE GÅ I SVENSKEFELLA: Nei, du må ikke betale i den norske kortterminalen kun fordi den er merket med et norsk flagg. Faktisk så sier ekspertene at du heller bør ligge unna den! Foto: MARIANNE URDAHL
IKKE GÅ I SVENSKEFELLA: Nei, du ikke betale i den norske kortterminalen kun fordi den er merket med et norsk flagg. Faktisk så sier ekspertene at du heller bør ligge unna den! Foto: MARIANNE URDAHL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn handlet for 15,7 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2018, en økning på 4,1 prosent siden året før. Det er i Strømstad nordmenn legger igjen mest penger når de tar seg dagsturer over grensen. Over halvparten av beløpet ble brukt der – nesten tre ganger så mye som i Charlottenberg på andre plass, ifølge tall fra SSB.

Her er fem råd før du handler i Sverige:

#1: Betal i svenske kroner

Tidligere var det vanlig at grensehandelsstedene hadde minst to bankterminaler ved kassa. Den ene var for betaling i lokal valuta og med kredittkort, mens den andre er for betaling med norske BankAxept-kort - for deg som betaler i norske kroner.

Nå er det mest vanlig med terminaler der du velger hvilken valuta du vil betale i via displayet. Du kan også oppleve å bli spurt i kassa om du vil betale i norske eller svenske kroner.

Men selv om du som nordmann kanskje synes det høres logisk ut at du bør betale i norske kroner, bør du ikke gjøre det:

Ekspertene råder deg til alltid å betale i lokal valuta. Og betal med kredittkort, så slipper du transaksjonsgebyr.

- Selv har jeg aldri opplevd at noen spør om jeg skal betale i lokal valuta, har forbrukerøkonom Silje Sandmæl tidligere sagt til Dinside.

- I stedet har jeg alltid fått spørsmålet om jeg skal betale i norske kroner. Gjerne med et tonefall som tyder på at dét er det mest naturlige valget. Ikke så rart siden butikken tjener på at nordmenn betaler i norske kroner, da setter nemlig butikken selv valutakursen, har hun videre sagt.

#2: Hold deg til kvoter og verdigrenser

Husk at det er kvoter på mer enn alkohol og tobakk. Og at kvotevarene regnes inn i verdigrensene, som er det beløpet du har lov til å handle for uten å fortolle varene.

Dersom du er på dagstur, kan du handle varer tilsvarende opptil 3.000 norske kroner inntil én gang i løpet av 24 timer. Dette er inkludert verdien av kvotene, også alkohol- og tobakkskvoten. For opphold i utlandet i mer enn 24 timer, kan du handle for verdier inntil 6.000 norske kroner. Dette gjelder da per person.

Handler du for mer enn dette, må du kjøre på rødt og fortolle varene på vei hjem, altså der du må betale norsk moms pluss et gebyr. Merk dog at en ny TV til 15.000 kroner må fortolles i sin helhet – du får ikke fratrekk for de første tusenlappene, og dere kan heller ikke være to som «spleiser». Dersom du kjøper flere produkter som hører sammen (for eksempel en hagemøbelgruppe), men der hver enhet koster mindre enn verdigrensa, kan du heller ikke dele opp ved å kjøre flere ganger eller være flere personer.

Kvoter på produktgrupper
Det er en kvote på til sammen ti kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og fôrvarer. Denne grensa på 10 kilo gjelder ikke hunde- og kattemat, bare andre typer dyrefôr.

Det er også kvoter på innførsel av frukt, bær og grønnsaker samt endel andre landbruksprodukter:

Du kan ha med deg inntil 10 kilo frukt, bær og grønsaker, inntil 25 stykk snittblomster, inntil 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller, inntil 5 stykk potteplanter (stueplanter) fra europeiske land og inntil 50 porsjonspakninger med frø.

LES OGSÅ: Er svenskematen «helt gresk»? Slik får du full kontroll på de merkelige svenske varenavnene

#3: «Kjøttungene» må være fylt 12 år!

Mens vi er inne på kvoter: Du kan ikke fylle opp ungenes handlekvote med kjøtt og melk.

I noen kanter av landet er «kjøttunger» er kjent begrep - eller det var i alle fall det for noen år tilbake. Dette var unger man fylte opp bilen med for å kunne handle kjøtt, eller generelt mat, på ungenes kvoter.

Men du kan ikke handle hva som helst på barnas kvote.

Det er åpenbart at barn ikke har en egen alkohol og tobakkskvote, men de har heller ingen «matkvote».

Barn under 12 år kan kun ha med seg mineralvann, sjokolade- og sukkervarer toll- og avgiftsfritt. De kan ikke ha med seg andre matvarer.

Det er kun barn som har fylt 12 år som kan ha med seg matvarer toll- og avgiftsfritt.

Barn uansett alder kan ha med seg verdier for inntil 3.000 kroner på dagstur eller 6.000 kroner på lengre reiser, men dette kan ikke være mat. Det må da være godteri, sukkervarer, leker eller andre ting.

Om du skal kjøpe godteri i Sverige, bør du også passe på hvor du kjøper dette: I godtebutikken eller i dagligvarebutikken. Dinside har tidligere sjekket godteriprisene og funnet at det ofte er billigere å kjøpe godteri på dagligvarebutikken, om du kjøper ferdigpakket - men at det er jevnt over like priser dersom du kjøper løsvektgodis.

#4: Ligg unna disse varene

Det finnes varer som er billigere i Sverige og som du bør handle der, og det finnes varer som ikke er billigere i Sverige enn i Norge. Ofte kan du sjekke tilbudspriser før du reiser, enten via kjøpesenterets nettsider eller om den aktuelle butikken har en app, der sistnevnte ofte kan ha egne app-tilbud.

Da Dinside sjekket prisene på sportstøy og -utstyr for noen år siden, fant vi for eksempel at det i mange tilfeller var billigst å kjøpe dette i Norge. Så sjekk før du handler, om du ønsker å spare penger!

I tillegg til hvilke varer du bør ligge unna med tanke på pris, er det også noen varer du bør ligge unna fordi det ikke er lov å ta dem med seg over grensa.

Som nevnt ovenfor, er det begrensninger på kjøttvarer, frukt og grønt og annet. Men det er også varer det er totalforbud mot å ta med inn:

Det er ikke lov å ha med seg poteter over grensa, uansett mengde!

KJØP NOK AV DE RIKTIGE VARENE: Skal det være noe å spare på harryturen, må må du vite hvilke varer du kan spare mye på - som eksempelvis øl i svenske dagligvarebutikker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KJØP NOK AV DE RIKTIGE VARENE: Skal det være noe å spare på harryturen, må må du vite hvilke varer du kan spare mye på - som eksempelvis øl i svenske dagligvarebutikker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer#5: Kjøp nok!

Første bud for en lønnsom svenskehandel, er å holde deg oppdatert på valutakursen: 15. april 2019 stod svenskekrona i 91,9 - det vil si at du må betale snaue 92 kroner for 100 svenske kroner. Du kan selv sjekke valutakursene på dett, for eksempel hos Norges Bank.

Skal det være noe å tjene på å legge handleturen til Sverige, må du altså handle mer nå enn for noen år siden, da kursen på svenskekrona lenge var nede i rundt 80 kroner.

I tillegg til rene dagligvarer, kan det lønne seg å handle ting du vet det er til dels mye å spare på, som apotekvarer og eventuelt øl og snus, om du er i den kundegruppen.

Husk å ta med transportprisene i regnestykket: Det koster å ta turen til Sverige, med mindre du får gratis skyss.

Kostnadene ved turen vil avhenge av hvor du bor og hvor langt du må reise. Dette bør du sette opp et regnestykke for, før du konkluderer med om det vil lønne seg for deg å handle i Sverige kontra den eksempelvis billigste matbutikken i ditt nærområde.

Du må regne med utgifter til drivstoff og bomavgifter, samt eventuelt mat dersom du blir sulten på veien.

Dersom du bor i Oslo sentrum og vil kjøre med egen bil til Svinesund eller Nordby shoppingsenter for å handle, må du brått regne med 400 kroner i rene transportkostnader, tur-retur.

Det er kun inkludert drivstoff (25 mil t/r og 0,7 liter bensin/mil gir et forbruk på 17,5 liter. Med pris på 15 kroner per liter blir det 262 kroner i bensinutgifter) og bomavgifter (130 kroner).

Du bør dermed handle såpass mye at besparelsene overstiger utgiftene til transport.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i mars 2016, men oppdatert 16. april 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer