Grensehandel: Hva lønner det seg å handle i Sverige?

Handle i Sverige nå? Dette bør du vite

Se hva som er billig og hva du bør vite om du skal handle i Sverige i påska.

KLAR FOR SVENSKEHANDEL? Vi gir deg tips til hva det lønner seg å kjøpe akkurat nå - og tipser om alkoholen du kan ha med deg i ubegrensede mengder - bare du holder deg innenfor beløpsgrensene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KLAR FOR SVENSKEHANDEL? Vi gir deg tips til hva det lønner seg å kjøpe akkurat nå - og tipser om alkoholen du kan ha med deg i ubegrensede mengder - bare du holder deg innenfor beløpsgrensene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker harryhandel: I 2017 la vi igjen 15,1 milliarder kroner hos svenske butikker langs grensa – som er 9,1 prosent mer enn året før.

Og i påska er det ekstra mange som legger en svenskehandelstur inn i planene. Noen ganger kommer det dessverre så mange fulle nordmenn over grensa - at Systembolaget ser seg nødt til å holde dørene stengt.

Dét gjelder heldigvis ikke alle steder.

Hva lønner det seg å kjøpe? Visste du at du faktisk kan ha med ubegrenset alkohol om du bare velger riktig type?

Her er sju tips du som skal på harryhandel i påska bør vite:

#1: Åpningstider i butikkene

En av grunnene til at mange velger å legge en svenskehandelstur til påska, kan være åpningstidene. For mens butikkene i Norge i hovedsak er stengt helligdagene i påska, holder svenske grensebutikker åpent. Alle dagene. Hele påska.

Skal du lenger inn i Sverige skal du imidlertid være oppmerksom på at åpningstidene ikke er like sjenerøse – men svenskene har likevel ikke like mange helligdager i påska som vi har: Skjærtorsdag er vanlig arbeidsdag i Sverige.

HAMSTRE? Pass på kvoten for antall kilo kjøtt - og andre kvotegrenser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HAMSTRE? Pass på kvoten for antall kilo kjøtt - og andre kvotegrenser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men sjekk åpningstidene i butikkene du har tenkt deg, før du setter deg i bilen. Her er åpningstidene på de mest besøkte grensehandelsstedene:

  • Nordbysenteret: Åpent som vanlig, 10–20 (10-19 påskeaften og 1. påskedag). Matbutikkene 9–21 alle dager.
  • Töcksfors: Åpent som vanlig, 10–20 (10-19 lørdag og søndag). Matbutikkene 8/9-21/22 alle dager.
  • Charlottenberg: Åpent som vanlig, 10–20 (10-19 lørdag og søndag). Åpner kl. 9 mandag tom. skjærtorsdag. Matbutikkene 9-21/22 alle dager.

#2: Åpningstider på Systembolaget

Ikke bare er det billigere – men Systembolaget har også åpent flere dager i påska enn norske Vinmonopolet - med noen unntak.

Som nevnt ovenfor er ikke skjærtorsdag helligdag i Sverige – og dermed er Systembolaget åpent – i alle fall de fleste steder. For øvrig er Systembolaget stengt de andre helligdagene i påsken, altså langfredag, 1. og 2. påskedag.

Her er åpningstidene i Charlottenberg og Töcksfors.

  • Charlottenberg: 10–20 alle dager, også skjærtorsdag. Påskeaften: 10–15.
  • Töcksfors: Har ikke utsalg, men et ombud på Kjøtthallen i Töcksfors. Det betyr at du kan bestille på forhånd og hente i Kjøtthallen, mellom 10–19 mandag-fredag (ingen utlevering langfredag) eller 10–15 lørdag (ingen utlevering 1. og 2. påskedag). Nærmeste Systembolag er i Årjäng, som er åpent 10–18 man-fre og 10–15 lør.

Merk deg at Systembolaget i Strömstad holder stengt skjærtorsdag, etter avtale med politiet.

Dette gjelder begge utsalgene i Strömstad.

Og årsaken til den ekstraordinære stengningen, er nordmenn:

Dette er som følge av mye bråk og fyll når ungdommer fra norske rånermiljøer tradisjonen tro inntar den svenske grensehandelsbyen akkurat denne dagen.

Vanligvis samler 6.000-8.000 norske ungdommer seg i Strömstad, og det har vært store problemer med fyll og fyllebråk knyttet til denne samlingen med norske ungdommer. Situasjonen har imidlertid bedret seg etter at de for noen år siden besluttet å hold Systembolaget i grensebyen stengt skjærtorsdag - og i fjor meldte NRK Østfold om en rolig avvikling av rånefesten.

Men Systembolaget holder fortsatt stengt denne dagen, i Strömstad:

Dette skriver Systembolaget om Strömstad-utsalgenes åpningstider i påska:

«Strömstad kommun har i samråd med Polisen beslutat att våra butiker i Strömstad, Oslovägen 7 och Oslovägen 56, ska hållas stängda under Skärtorsdagen 29 mars.

Vi hänvisar till någon av våra närliggande butiker: Uddevalla 10.00-19.00, Uddevalla, Torp 10.00-20.00, Munkedal 10.00-18.00, Grebbestad 10.00-18.00 eller Ed 10.00-18.00.»

Du kan sjekke åpningstidene der du har tenkt deg, på Systembolagets nettsider.

Husk også at rånesamlingen i Strömstad medfører mye trafikk og køer skjærtorsdag.

#3: Mat: Dette er billig nå

Hva lønner det seg egentlig å handle, i Sverige? Dinside var i Sverige og sjekket priser for ei drøy uke siden. Her er noe av det vi fant som var mye billigere i Sverige enn her hjemme:

  • Brus: Prisforskjell på over 200 prosent på brusbokser
  • Godteri: Prisforskjell på 145 prosent på Dragéegg, 77 prosent på sjokoladeplater (og det er med tilbudspris i norske butikker)
  • Egg og melkeprodukter: Halv pris og enda billigere. Og ekstra mye å spare på laktosefrie produkter: Der er prisforskjellen på 120 prosent!
  • Kjøttvarer: Kjøttpålegg og andre kjøttvarer: Prisforskjell på 110 til 210 prosent!
  • Ost: 30–43 prosent prisforskjell – og størst prisforskjell fant vi på norsk Jarlsbergost!

Du kan se hele pristesten her.

Valutakurs

Merk deg at valutakursen er enda gunstigere nå enn da vi var i Sverige for en uke siden - og at svenskehandelen dermed blir enda gunstigere.

Og den har ikke vært så gunstig på over et år: 26. mars betaler du 93,86 norske kroner for 100 svenske kroner.

Du kan sjekke kursen hos Norges Bank.

#4: Apotekvarer og medisiner: Dette er billig

Det kan være mye å spare også på medisiner og andre apotekvarer.

Da Dinside sjekket priser på apoteket i Sverige forrige uke, fant vi at vi kunne få mange produkter til under halv pris.

Den største prisforskjellen vi har funnet nå, er på en krem, Locobase Repair, som koster 135 kroner i Norge og 52 kroner i Sverige. Det gir en prisdifferanse på 83 kroner – altså 160 prosent prisforskjell.

Men vi har også funnet prisforskjeller på 75 prosent på allergitabletter og 84 prosent på kinesiologiteip.

Du kan lese hele pristesten av apotekvarer her.

#5: Denne alkoholen er uten begrensninger

KVOTEFRITT: Du får flere sorter cider med lav alkoholprosent, som du gjerne kan hamstre i Sverige. Disse varene regnes ikke inn i alkoholkvota. Foto: Kristin Sørdal
KVOTEFRITT: Du får flere sorter cider med lav alkoholprosent, som du gjerne kan hamstre i Sverige. Disse varene regnes ikke inn i alkoholkvota. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Inneholder drikkevarene 2,5 prosent alkohol eller mindre, går dette ikke på alkoholkvoten.

Dette betyr at dersom du handler cider eller såkalt folkeøl i butikken, som har en lavere prosent enn dette, trenger du ikke bekymre deg for begrensningene i alkoholkvoten.

#6: Husk kvoten, også for kjøtt, sukker og pengeverdier

En ting er alkohol- og tobakkskvoten – men husk at du også må holde deg innenfor tillatte kvoter for kjøtt, sukker og pengeverdier.

Dersom du er på dagstur, kan du handle varer tilsvarende opptil 3.000 norske kroner. Dette er inkludert verdien av kvotene, også alkohol- og tobakkskvoten. For opphold i utlandet i mer enn 24 timer, kan du handle for verdier inntil 6.000 norske kroner.

Det er en kvote på til sammen ti kilo kjøtt, kjøttvarer, ost og andre matvarer.

Det er også kvoter på innførsel av frukt og grønnsaker (10 kilo) samt en del andre landbruksprodukter.

Husk også at det er noen varer det rett og slett ikke er lov å ha med seg over grensa til Norge – som poteter, enkelte blomster, plantevernmidler og noen andre ting.

#7: Barn kan bare ha med sukkervarer

Kjøper du med ekstra matvarer og tenker at det kan gå på ungenes kvote?

Det er ikke sikkert det er så lurt:

Barn under 12 år kan nemlig bare ha med seg mineralvann, sjokolade og sukkervarer toll- og avgiftsfritt.

Skal de ha med seg andre varer toll- og avgiftsfritt, altså innenfor kvoten sin, må de være over 12 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer