Handlepose

Handlenett: Så mye sparer du

Du kan spare flere hundre kroner i året på å bruke handlenett, og velger du smart kan du faktisk tjene penger.

GJENBRUK: Tar du med eget nett i butikken kan du spare flere hundre kroner i året. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
GJENBRUK: Tar du med eget nett i butikken kan du spare flere hundre kroner i året. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ei krone her og ei krone der ... du husker også den reklamen? Moralen i historien var enkel: Ikke kast posen, da kaster du en krone.

Fra butikkene begynte å ta betalt for plastposer på tidlig 2000-tall har regnestykket likevel vært ganske enkelt: Når en bærepose i plast fra butikken koster mindre enn spesialposer til søppel er det en fin måte å gjenbruke butikkposen på.

Det regnestykket bør du se på igjen.

TIPS: Ziplock-poser er smart. Her får du to tips til hvordan de kan brukes! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Spar mer enn 500 kroner

I dag koster det tre kroner for en bærepose i de aller fleste norske matbutikker.

Handler du tre ganger i uka, og kjøper to poser hver gang, utgjør det totalt 936 kroner. En 20-pakning med 20-litersposer beregnet på restavfall koster 23 kroner, altså 1,15 kroner.

Om vi for enkelhets skyld forutsetter at du kaster like mange poser som du ville ha kjøpt, altså 6 poser i uka, vil dette koste deg 359 kroner i året.

Du kan altså spare 577 kroner hvert år om du ikke kjøper handleposer i butikken, fratrukket kostnaden av et handlenett.

Men det har du kanskje fra før?

Dette koster handlenettene

Har du ikke handlenett fra før, er prisen på nettene rundt ti kroner per stk.

Kjøper du et nett på Kiwi til ti kroner, samt og en rull søppelposer har du tjent inn handlenettet etter elleve handleturer. I tillegg har du ni ubrukte søppelposer igjen. Etter at disse er brukt opp, koster det deg 1,15 kroner per pose du kaster med restavfall, før du eventuelt må kjøpe et nytt nett.

BRUK FLERE GANGER: Kiwi oppfordrer til gjenbruk av både plastposer - og handlenett. De små avfallsposene på rull er så tynne at de ikke egner seg til flergangsbruk, men de passer perfekt i søppelbøtta. Foto: Elisabeth Dalseg
BRUK FLERE GANGER: Kiwi oppfordrer til gjenbruk av både plastposer - og handlenett. De små avfallsposene på rull er så tynne at de ikke egner seg til flergangsbruk, men de passer perfekt i søppelbøtta. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

På Rema 1000 koster et handlenett 11 kroner. Da må du tolv turer på butikken før du har tjent inn handlenettet, og du har åtte gratisposer igjen, før du igjen må begynne å betale.

Bonus med Coop-nett

På Coop blir regnestykket noe annerledes. Handlenettet på Coop Extra koster 10 kroner, noe som burde gjøre det likt som Kiwi. Men når du først har kjøpt nettet, får du penger hver gang du bruker det. Det vil si: Som et insentiv til kundene for å kutte bruk av plastposer har de en gjenbruksbonus for sine medeiere: En krone i bonus om du bruker nettet når du handler i en av Coops butikker.

- Handler man 3 ganger pr. uke og bruker nettet, er det tjent inn på en måned. Med disse forutsetningene vil man tjene over 300 kroner årlig, sier Harald Kristiansen, informasjonssjef i Coop, til DinSide.

GJENBRUKSBONUS: Harald Kristiansen i Coop sier bonusen er ment som et insentiv for kundene til å bruke gjenbruksnett. Foto: Elisabeth Dalseg
GJENBRUKSBONUS: Harald Kristiansen i Coop sier bonusen er ment som et insentiv for kundene til å bruke gjenbruksnett. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

I tillegg kommer besparelsen fra at man ikke behøver å kjøpe plastbæreposer, som vi har beregnet til 936 kroner i året.

- Så langt i år har poseforbruket gått ned med over 11 prosent sammenlignet med i fjor, og kundene har spart fem millioner kroner på å bruke gjenbruksnettet.

- Med gjenbruksbonus, som i perioder har vært på to kroner, sparer man fire eller fem kroner ved å bruke handlenett, i stedet for å kjøpe plastpose. Dette er et positivt og tydelig incentiv for kundene, og vi får som sagt god respons!

Poseavgiften

I august 2018 ble poseavgiften innført, en frivillig ordning der butikkene betalte inn 50 øre per pose til et miljøfond. Da økte prisene fra 99 til 160 øre over natten.

- Innkjøpsprisen på plastbæreposer blir altså 50 øre dyrere for medlemmene og ut til kunde blir det lagt på 25 prosent merverdiavgift, som tilsvarer 12 øre. Derav prisen på 1,60, sa Signe Bunkholt Sæter, kommunikasjonssjef for bærekraft i Norgesgruppen, til DinSide den gang.

Deretter har priskurven vært ganske bratt, først steg bæreposene til to kroner, så 2,50 og nå koster det tre kroner i de største dagligvarekjedene.

Synes du det er dyrt, er det bare å ta turen over grensa til Sverige eller Danmark. I Danmark må du gjerne ut med seks kroner for en plastpose, noe som tilsvarer 8,40 norske kroner med dagens kurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer