Handlet i utlandet og på taxfree?

Sjekk hvor mye du kan handle for, og om du må gå på rødt når du kommer hjem.

SHOPPET MYE? Handler du for mer enn 6.000 kroner på utenlandsreisen? Da må du fortolle det som overstiger dette beløpet. Foto: TUVA MOFLAG
SHOPPET MYE? Handler du for mer enn 6.000 kroner på utenlandsreisen? Da må du fortolle det som overstiger dette beløpet. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye du kan handle for på en utenlandsreise og om du kan kjøpe taxfree, avhenger av hvor lenge du er bortreist.

Dinside har laget en egen sjekkliste, så du kan se hva som gjelder for deg på din reise.

Reise under 24 timer?

Er utenlandsoppholdet kortere enn 24 timer, kan du ta med deg varer for 3.000 kroner toll- og avgiftsfritt hjem til Norge. Verdigrensen gjelder den totale summen på varene du har handlet, og gjelder og om du eksempelvis har utført service på bilen i Sverige.

Handler du for mer enn dette beløpet, må det som overstiger 3.000 kroner fortolles.

Husk at du ikke kan handle på taxfree når du er borte i under et døgn. Regelen er at du må være ute av Norge i 24 timer for å kunne handle avgiftsfritt.

Derimot kan du handle både vin og tobakk i utenlandske butikker og ta dette med over grensa.

Reise over 24 timer?

Er du ute av Norge i mer enn 24 timer, kan du handle for 6.000 kroner uten å betale toll og avgifter. Husk at summen på 6.000 kroner også inkluderer beløpet du eventuelt bruker for å kjøpe taxfree kvoten med alkohol og tobakk.

Handler du for mer enn dette beløpet, må det som overstiger 6.000 kroner fortolles.

Kjøpt mer enn verdigrensa?

Hvis du har handlet over verdigrensa, skal du gå på rødt når du kommer til tollen. Du kan selv velge hvilke varer som skal inngå i verdigrensen.

Generelt skal du betale 25 prosent merverdiavgift på de fleste varer, og i tillegg er det noen varegrupper som har toll.

Hvor mye ekstra du må betale for dine varer, kan du finne ut med Dinsides importkalkulator.

Husk nye taxfree-kvoter

Fra 1. juli er det innført nye kvoter for deg som handler alkohol eller tobakk i utlandet. Det nye er at de som ikke kjøper tobakk, kan bytte tobakkskvota med 1,5 liter øl eller vin. Dette kommer i tillegg til den vanlige alkoholkvota.

Ny maks vinkvote er dermed 4,5 liter vin, tilsvarende seks vanlige flasker, eller to pappvin; en på 3 liter og en på 1,5 liter, for de som dropper sigaretter, snus og tobakk.

Få tilbake penger ved dyre kjøp

Handler du dyre ting i utlandet, kan du få tilbake den utenlandske merverdiavgiften. For å gjøre dette må du be om et tollskjema i butikken der du handler. De skal også kunne informere om hvor du får tilbakebetalt merverdiavgiften.

En større aktør som har kontorer på en rekke europeiske flyplasser, er Global Blue. Her ser du i hvilke land og hvor de har kontorer.

Nøyaktig hvor mye du får tilbakebetalt avhenger av det enkelte landets merverdiavgift. Ved hjelp av Global Blues kalkulator kan du sjekke hvor mye det utgjør i landet du handler i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer