Håndspriten har gitt falsk trygghet

Den beskytter ikke mot influensaen.

Bruker du håndsprit i tide og utide? Det kan være forgjeves. Smitten spres hovedsaklig i luften. Foto: Coloubox.com
Bruker du håndsprit i tide og utide? Det kan være forgjeves. Smitten spres hovedsaklig i luften. Foto: Coloubox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyere undersøkelser gjort av University og Virginia viser at håndsprit ikke hjelpe mot smitten av vanlig influensa eller svineinfluensaen. Den voldsomme bruken av håndsprit for å unngå smitte av begge typene kan være en falsk trygghet.

Les også: Blir du ikke kvitt tørrhosten?

Den smitter gjennom luften

Årsaken til at håndspriten ikke har noen stor effekt kommer av at bakteriene spres gjennom luften og ikke nødvendigvis ved kroppskontakt, derfor har ikke håndspriten så god effekt på hendene.

Studien ble presentert på en konferanse i Boston. Annika Linde som er statsepidemiolog ved Instituttet for Smitsomme Sykdommer i Sverige var ikke overrasket da resultatene kom frem om at spriten ikke har noen stor effekt på svineinfluensaen.

- I begynnelsen av epidemien kan spriten ha hatt en større effekt. Da kan den ha bidratt til å redusere komplikasjoner som følge av influensaen ved at den hindret bakterielle infeksjoner. Men når influensaen er på sitt høydepunkt smittes den gjennom luften, sier Annika Linde til Expressen.se.

Les også: Disse ødelegger smakssansen din

Overrasket over at den ikke hindrer forkjølelse

Linde mener fortsatt at håndsprit er et godt hjelpemiddel ved siden av såpe og vann for å hindre smitte av sykdommer.

- Det er mange som ikke vil vaske hendene sine hele tiden, og føler kanskje at håndsprit er mer skånsomt. I tillegg er det ikke alltid man har mulighet til å vaske hendene og da kan håndsprit være et godt alternativ, som for eksempel i kantinen, uttaler hun.

Linde er overrasket over at resultatene i undersøkelsen viser at spriten ikke hjelper mot vanlig forkjølelse, men understreker at hun ikke har tatt del i undersøkelsen, og kan derfor ikke bedømme resultatene av den.

Les også: Føler du deg uggen?

Ikke glem håndvasken

For å unngå smitte av flere sykdommer er det imidlertid håndvasken som er det beste alternativet. Håndspriten fungerer heller ikke like godt hvis ikke hendene er rene på forhånd, har rådgiver Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet tidligere uttalt til forskning.no.

- Hendene må være synlig fri for smuss og organisk materiale som jord og kroppsvæsker. De alkoholbaserte desinfeksjonmidlene klarer ikke å trenge gjennom, og vil ikke gi ønsket effekt hvis hendene er skitne på en slik måte. Da vil bakterier og virus fortsatt sitte fast på hendene, og kunne overføre smitte, sier han.

Han understreker også at det er hovedsaklig gjennom luften man blir smittet og at hendene er det nest viktigste for å unngå smitte.

- Hosting og nysing har nok aller størst betydning for smitte når det gjelder spredning av influensavirus, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer