Håp for skallede menn

To legemidler kan hjelpe mot skallethet. Doktor Ole Fyrand viser deg hvilke.

Publisert
Sist oppdatert

Håp for skallede menn
To legemidler kan hjelpe mot skallethet. Doktor Ole Fyrand viser deg hvilke.

Av Dr. Ole Fyrand

Skallethet er ingen sykdom i utgangspunktet. Det er en konsekvens av menneskehetens utvikling. Sammenlignet med våre ur-forfedre som levde for noen millioner år siden, får vi mindre og mindre hår. Vår ur-forfedre hoppet pelskledde rundt i trærne. Etter at vi fortsatte nede på bakken, ble pelsen for besværlig. De med lite hår overlevde de bepelsede, og slik fortsetter det.

Men akk, det er ikke alltid moderne å være en foregangsmann, så mindre hår har vært, og er, for mange en stor plage som det derfor forskes mye på, og som vi nå i alle fall kan gjøre noe med. Men pass deg, det har foreløpig vært mange svindelprodukter på markedet.

Hva er mest seriøst?
Det finnes i dag tre alternativer hårtransplantasjon og kjemiske midler som minoxidil og finasterid. Vi skal her bare omtale de to kjemiske midlene:

1. Minoxidil. Markedsføres av Pharmacia & Upjohn og fås på resept av lege under markedsnavnet Regaine. Det finnes som en oppløsning som skal masseres inn i hodebunnen 1 milliliter to ganger daglig. De fleste merker ingen bivirkninger. Det påvirker ikke håravfall ved vikene, tinning eller mot pannen, men er mest effektiv sentralt på hodet.

2.Finasterid. Dette er det nyeste alternativet, og sannsynligvis det mest effektive. Som middel mot hårtap er det ennå ikke registrert i Norge, men kan fås på spesialresept (registreringsfritak) av lege.

Handelsnavnet er Propecia. Dette middelet har vært brukt til å hemme påvirkningen av det mannlige kjønnshormonet testosteron i hårrøttene. En stor studie har vist at det skjer en 11 prosent økning av antall hår i issen, mot 2,5 prosent tap hos dem som var i en kontrollgruppe som ikke fikk middelet, bare falske tabletter som så likedan ut. Dette for å hindre lurevirkninger .

Et flertall av de 1553 mennene som deltok i studien, og som fikk ekte vare , var fornøyd med effekten, som også gjaldt hårtap mot pannen. Ingen alvorlige bivirkninger ble registrert.

Utover de to nevnte midlene finnes det ingen medisinsk virksomme midler mot naturlig hårtap. Men det er svært lenge siden mennesker fikk lov til å være naturlige. Derfor er det i dag den mest naturlige sak av verden å gå mot naturen.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer