Emojis og smilefjes:

Har bruken av smilefjes tatt overhånd?

Kommentar: Smilefjes er kommet for å bli. Er det egentlig et problem for språket vårt og for hvordan vi kommuniserer med hverandre? Vi kuttet ut alle tegn i én uke, se hvordan det gikk.

SMILEFJES, NEI TAKK? Vi kuttet ut all bruk av emotikons i én uke. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SMILEFJES, NEI TAKK? Vi kuttet ut all bruk av emotikons i én uke. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det som begynte med en kolon og et parentes på 90-tallet, har siden den gang utviklet seg til en hel haug av ikoner som uttrykker følelsene våre.

Bruken av smilefjes, tommel opp, hjerter og blunkefjes har bredt om seg, og brukes både i tide - og i utide (ingen Facebook-poster trenger mer enn maks tre hjerter, så har vi avklart det med en gang).

Å bruke emotikons er etterhvert blitt så vanlig, at det er verdt å spørre seg hva disse smile-, latter- og gråtefjesene gjør med språket vårt.

Enten du velger å bruke emotikons eller dropper det, påvirker det lett oppfatningen av det noen skriver til deg, for en SMS uten noen fjes oppfattes gjerne som alvorlig, sur eller krass.

Men er det grunn til bekymring?

Én uke uten

Det sier seg selv at undertegnede journalist ikke kan ta seg til rette med smilefjes og fjas i artikler på jobb. På privaten er det derimot fritt frem. Denne bruken har etterhvert blitt såpass omfattende, at jeg følte det var på tide med et lite eksperiment:

Hvordan går det hvis man ikke benytter seg av noen av disse tegnene i SMS, Facebook-meldinger og chatteprogrammer på jobb?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer