Har dette noe poeng?

Masken er ofte varemerket på en helsekrise. - Kan gjøre vondt verre, sier eksperter.

Enkelte leger i USA går så langt som å si at maskene kan være direkte farlige. De gir falsk trygghet. Foto: Adam Ciesielski
Enkelte leger i USA går så langt som å si at maskene kan være direkte farlige. De gir falsk trygghet. Foto: Adam Ciesielski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er skummelt å se tusenvis av mennesker ute i gatene eller på flyplasser som har dekket seg med blåe, hvite eller grønne masker over munnen.

Forrige uke ble flere millioner masker utdelt i Mexico for å hindre spredningen av svineinfluensa, som nå omtales som influensa A (H1N1).

Men i USA anbefaler ikke Centers for Disease Control and Prevention, som er en etat underlagt Helse- og sosialdepartementet i USA, at man løper ut for å kjøpe masker.

Ifølge dem finnes det lite bevis på at maskene virkelig gjør noe for oss mennesker, skriver Associated Press.

Les alt om influensa A (H1N1):
Ikke kjøp Tamiflu her!
Svineinfluensaen kommer nå
- Skaper unødvendig hysteri
Liten risiko for pandemi
Ikke mer svineinfluensa
Her er svineinfluensa-sangen
Bør du droppe reisen på grunn av svineinfluensaen?

Kan gjøre vondt verre

Enkelte leger i USA går så langt som å si at maskene kan være direkte farlige. Det er fordi noen mennesker vil føle seg trygge med masker, og ta større risikoer som å gå ut i store folkemengder og være dårligere med å vaske hendene, fordi de tror masken beskytter dem.

Dette støttes også av Mexicos helseminister Jose Angel Cordova, som anbefaler befolkningen å gå med masker når de er ute i offentligheten og når de er i områder med mye mennesker, men påpeker også at maskene som staten tilbyr ikke kan hindre spredningen av influensa A (H1N1). Han mener maskene er for porøse, men de vil likevel brukes som et tiltak for å beskytte helsen til allmennheten.

Det anntas at influensa A (H1N1) spres på samme måte som vanlig sesonginfluensa, som skjer gjennom hosting, nysing, eller ved å ta på noe eller noen som er infisert og føre det videre til munn eller nese.

I Norge bekrefter man også at effekten av masker er dårlig dokumentert. Bruken som generell beskyttelse mot influensa er omdiskutert i fagmiljøet.

Slik unngår du smitte

Tar seg oftere til ansiktet

- Et problem kan nemlig være at folk som ikke er vant til å ha på seg slike masker, tar seg oftere til ansiktet og munnen enn de ellers ville gjort. Da kan man i teorien risikere å øke smitterisikoen, fordi man kan ha smitte på hendene sine som overføres til munn og nese. Hvis man likevel velger å bruke munnmaske må man da passe på å unngå å ta seg til ansiktet.

Det sier Siri Helene Hauge, lege ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, til DinSide Helse. Hun legger til at det aller viktigste tiltaket er god håndhygiene og å unngå syke personer.

Masker som legene bruker

Filtermasker, som likner på den typen som medisinsk helsepersonell bruker når de kommer i kontakt med mennesker som er smittet med influensa A (H1N1), gir best beskyttelse, ifølge Yahoo.com. Men slike masker må brukes på riktig måte, og dessuten er de stort sett ikke tilgjengelig i Mexico. De er også dyrere.

Et interessant element med tanke på maskene, er den psykologiske effekten den har – selv om den er porøs og har liten beskyttende effekt. Ved å oppfordre folk til å bruke masker gir man offentligheten et konkret tiltak de selv kan gjøre, og det letter både frykten og fører til at mennesker tar problemet alvorlig, ifølge Yahoo.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer