Har du "Best før"-skrekk?

Du trenger ikke kaste all mat som er gått ut på dato.

Publisert
Sist oppdatert

Melka går i vasken så snart siste forbruksdag har kommet og posen med tomatsuppe havner i søpla når "best før"-datoen er nådd.

Kjenner du deg igjen? I så fall er du ikke alene. Vi kaster nemlig stadig mer mat, og i løpet av et år kaster en norsk husholdning 200 kilo matavfall. Det er 60 kilo mer enn for ti år siden, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og direktør ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, tror frykt for "best før"-datoen har mye av skylda.

- Vi har fått bedre råd, maten koster mindre enn før, og det fører nok til at mange kaster mer. Og jeg er redd mange unge ser seg blinde på datostemplinga og ikke selv sjekker om maten er frisk, sier hun til nyhetsbyrået NewsWire.

Hva er fleip og hva er fakta om mat? Sjekk her

Kan bli sykDet er kanskje ikke så rart at mye mat som egentlig er spiselig, havner i søpla. For hvem har vel lyst til å bli sengeliggende etter å ha tatt sjansen på et herlig måltid med en tvilsom biff?

Men lærer du deg knepene, kan du både spare penger og unngå frustrasjon over stadig å måtte kaste mat. Det er to ting du i første omgang må lære deg å skille mellom:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer