Har du "Best før"-skrekk?

Du trenger ikke kaste all mat som er gått ut på dato.

Publisert
Sist oppdatert
Folks nese og smaksløker er sånn laget at de selv stort sett kan avgjøre hva som er spiselig.


Melka går i vasken så snart siste forbruksdag har kommet og posen med tomatsuppe havner i søpla når "best før"-datoen er nådd.

Kjenner du deg igjen? I så fall er du ikke alene. Vi kaster nemlig stadig mer mat, og i løpet av et år kaster en norsk husholdning 200 kilo matavfall. Det er 60 kilo mer enn for ti år siden, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og direktør ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, tror frykt for "best før"-datoen har mye av skylda.

- Vi har fått bedre råd, maten koster mindre enn før, og det fører nok til at mange kaster mer. Og jeg er redd mange unge ser seg blinde på datostemplinga og ikke selv sjekker om maten er frisk, sier hun til nyhetsbyrået NewsWire.

Hva er fleip og hva er fakta om mat? Sjekk her

Hmm... Ikke alltid like lett å vite om man skal ta sjansen eller ikke.
Hmm... Ikke alltid like lett å vite om man skal ta sjansen eller ikke. Vis mer


Kan bli syk
Det er kanskje ikke så rart at mye mat som egentlig er spiselig, havner i søpla. For hvem har vel lyst til å bli sengeliggende etter å ha tatt sjansen på et herlig måltid med en tvilsom biff?

Men lærer du deg knepene, kan du både spare penger og unngå frustrasjon over stadig å måtte kaste mat. Det er to ting du i første omgang må lære deg å skille mellom:

"Best før": Brukes på mat med relativt lang holdbarhet, som posesupper, mel og hermetikk. Dette er mat som bare kan tape seg kvalitetsmessig, og som det ikke er farlig å spise etter at datoen har gått ut. Men de kan tape seg i kvalitet når det gjelder for eksempel smak og lukt.

"Siste forbruksdag": Brukes på lettbedervelig mat som kjøtt, fisk og melk – varer som skal oppbevares i kjøleskapstemperatur. Dersom du spiser maten etter denne datoen, risikerer du at mikroorganismer gjør deg syk. Butikkene kan ikke selge mat etter denne datoen.

Les også: Maten som holder deg frisk

- Trygt å spise over dato

Selv om butikkene ikke har lov til å selge produkter som har passert siste forbruksdag, betyr ikke det at du må kaste all mat du har liggende i kjøleskapet selv om den har gått ut på dato.

Bruk lukt, smak og synsinntrykk for å ta en avgjørelse er oppfordringen fra Steinar Høie, bedriftsrådgiver i NHO Mat og Drikke.

- I utgangspunktet bør man som forbruker forholde seg til de oppgitte datoene, og særlig når det er snakk om lett bedervelige produkter. Men folks nese og smaksløker er sånn laget at de selv stort sett kan avgjøre hva som er spiselig, sier han til DinSide Helse.

Rolf Aass, trygg-mat-sjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, beroliger deg med at du stort sett kan la vakuumpakket kjøtt ligge noen dager over datomerkinga uten å uroe deg.

- Når produsentene setter siste forbruksdag, gjør de det med veldig god margin. Datoen ligger gjerne ei uke foran det som er den egentlige holdbarheten. Så om det går noen dager over og ikke lukter ille, er det ingen fare. Men det avgjørende er hvor godt kjøleskapet ditt er, sier han.

Les også: Ikke stapp kjøleskapet

Gode råd om mat og holdbarhet:

* Riktig behandling: Holdbarhetsdatoen er satt med utgangspunkt i uåpnet produkt, og holdbarheten er i tillegg avhengig av hvordan du behandler produktet. Feil behandling kan korte ned holdbarheten. Mange produkter skal for eksempel oppbevares kjølig og bør ikke ligge ute over lengre tid.

* Temperatur: Sørg for at kjøleskapet ditt holder rundt fire grader. Da er det få bakterier som klarer å overleve der, og de som overlever, vokser langsomt. Ligger temperaturen derimot på 6-7 grader, vil langt flere bakterier kunne overleve.

Hvor rent er kjøkkenet ditt? Ta testen her

* Åpnede produkter: Flere produkter med "best før"-dato, for eksempel jus og pastasauser, er merket med hvor lenge de er holdbare etter åpning. Så lenge produktet er behandlet korrekt, kan det holde lenger enn det som er oppgitt.

* Test selv: Smak, lukt og konsistens vil ofte kunne si noe om hvorvidt produktet er trygt å spise. Kjøtt og fisk vil for eksempel få et slimete belegg og forandre farge når det begynner å bli dårlig.

Matforgiftning kan gi alvorlige senskader. Les mer her:

* Nedfrysing: Lettbedervelig mat bør fryses ned i god tid før siste forbruksdag er nådd.

* Kjøtt:Rødt kjøtt holder seg gjerne noen dager over siste forbruksdag hvis det er oppbevart riktig. Fjørfe er imidlertid mer utsatt for bakterier, og der er det viktigere å overholde siste forbruksdag.

* Egg:Her er det ingen fare ikke å overholde siste forbruksdag. Tidligere var egg merket med fire-seks ukers holdbarhetstid uten at det medførte noen helserisiko. Ifølge EUs regelverk er holdbarheten nå bare tre uker, og forklaringen er problemer med salmonella lenger sør i Europa. Men norske egg kan altså trygt spises lenge etter at datomerkinga har gått ut.

* Melk: Melk er relativt lettbedervelig, men blir som regel ikke dårlig selv om den står noen dager over holdbarhetstiden. Hvis den begynner å smake vondt, bør du imidlertid ikke drikke den.

Kilder: NHO Mat og Drikke, Næringsmiddelbedriftenes Landsforening, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, Mattilsynet, Nofirma Mat/Matforsk AS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer