Har du blitt bitt?

Den våkner til liv når du varmer opp hytta - og er våryr som aldri før.

Slik ser altså loppa ut. Den er svært vanlig, men ganske enkel å bli kvitt. Foto: Universitetet i Bergen
Slik ser altså loppa ut. Den er svært vanlig, men ganske enkel å bli kvitt. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når hyttene varmes opp etter en kald vinter er det mange som får insektstikk, spesielt på beina og rundt midjen. Det er fugleloppene (Ceratophyllus gallinae) som har våknet til liv igjen, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Det er stor individuell variasjon med hensyn til hudreaksjonen på loppebitt. Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker lite til dem. Hvis ikke årsaken til loppene fjernes, vil man bli bitt om og om igjen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Les også: Skittent rom med lopper i senga

- I de tilfeller hvor loppene er fanget og sendt inn for identifisering har det oftest vært fugleloppa Ceratophyllus gallinae som har angrepet, sier Ottesen.

- Denne loppa er brunsvart, 2-3 mm lang og sammentrykt fra sidene slik at de seks beina synes å være festet på den ene siden av kroppen, sier han.

- Det er stor individuell variasjon med hensyn på hudreaksjonen på loppebitt. Noen får store merker, andre ingen. Når en familie plages av loppebitt, er det ofte bare noen av personene som får bittmerkene. Dette kan enten skyldes at bare disse personene reagerer allergisk på bittene eller at bare disse personene kommer i kontakt med sprednings-stedet f.eks. en seng under en ventil med fuglereir, ifølge Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer