Har du «bulkete» hud?

Sjekk hva årsaken kan være.

Det kan være mange årsaker til at huden blir ru og nuppete. Foto: Science Photo Library
Det kan være mange årsaker til at huden blir ru og nuppete. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant de mange som plages med små kuler, eller nupper i huden? Dermatolog Kjetil Guldbakke hos Lommelegen.no beskriver her fire vanlige varianter av dette problemet. Dette er ikke en brystvorte

1. Milier

Dette er små cyster under huden. De ses som små hvite kuler/prikker i underhuden. De kan fjernes av lege ved å punktere dem og klemme ut innholdet, eller på annet mekanisk vis. De er vanligst i ansiktet.

2. Keratosis pilaris

Dette er ru, nuppete forandringer i huden som ligger rundt hårutgangene. Veldig mange har dette. Det ses som små, røde og harde prikker, og man får en sandpapirfølelse når man drar hånden over dem. Dette er vanligst på baksiden av armene og på lårene, men det kan også forekomme andre steder. Det finnes ingen behandling som kurerer denne tilstanden, men det kan bli langt bedre ved bruk av fuktighetskremer som Canoderm eller Propyless. Man må bruke dette fast.

Pass på føflekkene

3. Talgkjertelhyperplasi (sebaceous hyperplasia)

Dette er oppsamlinger av talg som ses som litt ruglete hvite kuler i huden. Det er vanligst i ansiktet. De kan fjernes på flere vis; med brenning, etsing med TCA eller laser. Bruk av en A-vitaminsyrekrem som Aberela kan medføre bedring, og forebygge dannelse av slike.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer