Refinansiering

Har du dårlig oversikt, får du ikke refinansiere

Det er særlig to punkter banken legger vekt på for å avgjøre om du får refinansiere lån eller ikke.

REFINANSIERING: Refinansiering kan være en sammenslåing av flere ulike typer lån, eller flere like lån som refinansieres som ett samlet lån. Dette kan være gunstig på lang sikt, men bankene sier ikke ja til hvem som helst. Foto: Scanpix.
REFINANSIERING: Refinansiering kan være en sammenslåing av flere ulike typer lån, eller flere like lån som refinansieres som ett samlet lån. Dette kan være gunstig på lang sikt, men bankene sier ikke ja til hvem som helst. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Refinansiering brukes ofte som betegnelse på å slå sammen flere lån, med et mål om få lavere kostnad.

- Det kan være en sammenslåing av flere ulike typer lån, eller flere like lån som refinansieres som ett samlet lån. Felles er at motivasjonen for refinansiering er lavere månedskostnad i et langsiktig løp, forklarer Bjarne Amundsen, direktør for kreditt og prosess i Fana Sparebank.

Men når er det egentlig lurt å refinansiere? Og hvordan går du fram?

Andre behov enn før?

Refinansiering dreier seg oftest om å skaffe seg bedre betingelser, men ikke alltid.

Om det kan være lurt for deg å refinansiere, kommer helt an på din livssituasjon og inntektssituasjon, understreker Amundsen:

- Det som er viktig er at kundene klarer å betjene forpliktelsene sine på lang sikt. Det er altså endringer av betydelig karakter, som gjør at kunden har andre behov enn tidligere, som ofte gjør det lurt å tenke på refinansiering, sier han.

Om du ønsker å søke om refinansiering, må du begynne med å ta kontakt med banken din.

- Da kan du enten søke på nett eller ta kontakt for et møte med rådgiver. Den enkleste måten er at kunden gir samtykke til innhenting av skattemelding, med opplysninger om inntekt, understreker Amundsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.