Har du diabetes?

Mange har type 2-diabetes uten å vite det, viser undersøkelser fra Folkehelse-instituttet.

Publisert
Sist oppdatert

Helseundersøkelser de siste årene gir grunn til å tro at mange har type 2-diabetes uten at de selv eller helsetjenesten er klar over det, melder Folkehelseinstituttet.

Type 2-diabetes ble tidligere kalt aldersdiabetes , men nye undersøkelser viser at dette ikke lenger er en sykdom som bare rammer folk i høy alder. Det er også et økende problem blant yngre mennesker.

Oppdagelse av type 2-diabetes hos personer som ikke visste at de hadde sykdommen, har kommet fram i flere befolkningesundersøkelser og i undersøkelser av gravide.

Høy vekt en risikofaktorNår vekten i befolkningen øker, øker tilfellene av type 2-diabetes. Vi vet fra store norske helseundersøkelser at gjennomsnittsvekten har økt markert de siste årene. Økningen i vekt (relativt til kroppshøyden) har nå vedvart siden 1960-årene for menn og siden om lag 1980 for kvinner.

Er man fysisk aktiv, røykfri og heldig med sine arvelige anlegg, er sjansen stor for at man tåler å være overvektig uten å få diabetes. Men er man mindre heldig med arvanlegget, tåler man det mindre bra.

Har man en fullt utviklet diabetes, er svaret er ja. Da er blodsukkeret høyt, blodårene i kroppen tar skade av det sukrede blodet og det utvikles såkalte diabeteskomplikasjoner etter kortere eller lengre tid. Dette skyldes blant annet blødninger eller tilstopping i blodårerene. Dette kan skje i hjerte, hjerne, øyets netthinner og nyrene, slik at organene ikke fungerer som de skal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer