Har du diabetes?

Mange har type 2-diabetes uten å vite det, viser undersøkelser fra Folkehelse-instituttet.

Publisert
Sist oppdatert

Helseundersøkelser de siste årene gir grunn til å tro at mange har type 2-diabetes uten at de selv eller helsetjenesten er klar over det, melder Folkehelseinstituttet.

Type 2-diabetes ble tidligere kalt aldersdiabetes , men nye undersøkelser viser at dette ikke lenger er en sykdom som bare rammer folk i høy alder. Det er også et økende problem blant yngre mennesker.

Oppdagelse av type 2-diabetes hos personer som ikke visste at de hadde sykdommen, har kommet fram i flere befolkningesundersøkelser og i undersøkelser av gravide.

Høy vekt en risikofaktor
Når vekten i befolkningen øker, øker tilfellene av type 2-diabetes. Vi vet fra store norske helseundersøkelser at gjennomsnittsvekten har økt markert de siste årene. Økningen i vekt (relativt til kroppshøyden) har nå vedvart siden 1960-årene for menn og siden om lag 1980 for kvinner.

Er man fysisk aktiv, røykfri og heldig med sine arvelige anlegg, er sjansen stor for at man tåler å være overvektig uten å få diabetes. Men er man mindre heldig med arvanlegget, tåler man det mindre bra.

Har man en fullt utviklet diabetes, er svaret er ja. Da er blodsukkeret høyt, blodårene i kroppen tar skade av det sukrede blodet og det utvikles såkalte diabeteskomplikasjoner etter kortere eller lengre tid. Dette skyldes blant annet blødninger eller tilstopping i blodårerene. Dette kan skje i hjerte, hjerne, øyets netthinner og nyrene, slik at organene ikke fungerer som de skal.

I noen tilfelle blir type 2-diabetes oppdaget når den det gjelder kommer inn på sykehus med angina pectoris eller hjerteinfarkt. Også nervesystemet og hudens blodomløp kan ta skade. Når man vet at man har diabetes, kan man holde blodsukkeret i sjakk ved hjelp av mosjon, kost og medisiner. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner.

Det hører også med i bildet at blodsukkeret kan bli meget høyt hos personer som ikke kjenner til at de har diabetes. I slike tilfelle kan man få illebefinnende - noe som er særlig farlig hvis det skjer i en situasjon som krever full kontroll , som for eksempel når man kjører bil.

Mozon.no, 12.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer