Har du en sunn privatøkonomi?

Hva kjennetegner en sunn privatøkonomi, og hvordan får du en slik?

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan sikrer du deg en sunn og god privatøkonomi - og hvordan kan du vite at du faktisk har en sunn og god privatøkonomi?

DinSide har spurt en rekke eksperter om deres beste råd for å sikre en fornuftig økonomi, og beholde den i all evighet.

Test: Er du en gjeldsslave?

Banalt enkelt

- For å si det helt banalt. Ikke bruk mer enn du tjener, og sørg for å ha et overskudd. De fleste er nesten alltid litt i underskudd, sier Lisbeth Nebelong, journalist og forfatter av en rekke bøker om blant annet privatøkonomi, og legger til:

- De fleste innretter seg etter økonomien sin. Det er feil. Man skal heller finne ut hva man gjerne vil, og innrette økonomien deretter. God økonomi handler 80 prosent om motivasjon og psykologi, og bare 20 prosent om smarte tips. Bruk energien til å finne ut: Hva er det vi gjerne vil, og hvordan får vi så råd til det?

40 gode sparetips

Nebelong opererer med en femtrinnsmodell, der hun oppsummerer hvordan man kommer frem til en sunn økonomi:

 • 1. Få overblikk: Få overblikk over økonomien din. Hva har du i gjeld, eventuelt oppsparte midler. Lag en liste der du oppsummerer din gjeld, og det du eier, og trekk da gjelden fra dine verdier. Dermed kan du få et overblikk over "hvor mye du reelt eier".
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer