Har du fått feriepengene dine?

I år kan de bli mindre verdt.

STORE BELØP: Andre ting enn billettprisen blir stadig viktigere for flyselskapene. Og beløpene er solide. Foto: Per Ervland
STORE BELØP: Andre ting enn billettprisen blir stadig viktigere for flyselskapene. Og beløpene er solide. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først den gode nyheten: I disse dager sendes feriepengene ut til norske arbeidstakere.

Så den dårlige nyheten: På grunn av svekket krone, vil du mest trolig få mindre ut av pengene enn du ville ha fått for bare kort tid tilbake, dersom du veksler dem inn i en annen valuta.

Grunnen: I fjor sommer kunne norske feriepengemottakere glede seg over en relativt sterk krone, men så slo den økonomiske nedturen hardt innover norskekysten, og svekket den kronen kraftig mot slutten av året.

Urolighetene i norsk og internasjonal økonomi fortsetter, og kronen er ikke som den engang var. Nå koster en euro 8,91 kroner, noe som er en klar økning fra gjennomsnittet i 2008 som lå på 8,22 kroner.

Alt du trenger vite om FERIEPENGER

Hva betyr kursøkningen for deg?

Jo, det betyr at dersom du reiser til et euroland med et feriebudsjett på 5.000 kroner, får du bare igjen 561 euro med dagens kurs, mot 608 med fjordårets kurs. Et feriebudsjett på 10.000 kroner gir deg 1.122 euro med dagens kurs, mot 1.216 euro med fjorårets kurs. Her er ikke bankenes gebyrer medregnet, og husk at bankenes kurser er dårligere enn Norges Banks offisielle valutanoteringer.

En britisk pund koster 10,48 kroner, noe som er i tråd med hva kursen i snitt lå på i fjor, men med tanke på at kursen stort sett har ligget godt under 10 kroner i hele år, er dette altså en svekkelse av kronen mot pundet.

Amerikanske dollar koster i skrivende stund 6,39 kroner, en klar oppgang fra snittet i fjor på 5,64 kroner. Husk at en dollarkurs på under seks kan statistikk sett blir ansett å være usedvanlig lavt. Normalt pleier dollarkursen å ligge rundt 7 kroner.

Under kan du se utviklingen i noen utvalgte valutaer:

Har du fått feriepengene dine?


Valutakalkulatoren

Hva med våre naboer?

Om vi tar en titt på kronene til våre skandinaviske naboer, er tendensen klar. Den norske krona har de siste månedene vært svært sterk sammenliknet med den svenske. Samtidig har den danske kronen vært betydelig sterkere enn den norske.

Svenskekronen holder seg fortsatt på et lavt nivå, men har økt noe de siste dagene i forhold til snittet for 2009.

I fjor måtte du i snitt punge ut rundt 110 norske kroner for 100 danske. Nå må du punge ut nesten 120 kroner for 100 danske.

Har du fått feriepengene dine?


Hva må du betale i toll og moms for varer du tar med hjem fra ferie, eller bestiller fra utenlandske nettbutikker? Sjekk selv med DinSides importkalkulator!

Uro i Latvia påvirker kronen

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities og senioranalytiker Erik Bruce i Nordea er begge enige om at situasjonen i Baltikum er en av de viktigste grunnene til at statusen for den kronen er relativt svak.

- Det er baltikumfrykten, med frykt for devaluering i Latvia som er en av årsakene til at kronen er så svak akkurat nå, sier Wilhelmsen til DinSide.

Bruce i Nordea forklarer at denne frykten har mye å si for norske banker.

- Det har vært uro de siste dagene rundt økonomien i de baltiske landene, og det har vært fare for at frykt for devaluering i Latvia. Det har vært fare for at svenske og delvis norske banker ville bli hardt rammet av dette, sier Bruce.

Han er likevel overrasket over at kronen ikke er sterkere enn det den er.

- Vi har et valutamarked som fungerer annerledes enn tidligere, der det er mindre risikovilje enn før. men jeg er litt overrasket over at ikke kronen er litt sterkere, ting går mye tregere enn det vi hadde trodd det skulle gjøre, sier Bruce, som ikke ser så helsvart på fremtiden.

- Vi tror fortsatt på sterkere krone fremover. Når ting normaliserer seg vil kronen styrke seg, sier Bruce.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer