Har du fått med deg advarselen på Ramlösa?

Det svenske mineralvannet inneholder en ingrediens som ikke bør inntas i store mengder for yngre barn.

FLUORID: Det svenske mineralvannet Ramlösa inneholder mer enn 1,5 mg/l fluorid, og må dermed ha en advarsel på emballasjen som advarer mot regelmessig inntak for barn under 7 år. Foto: Berit B. Njarga
FLUORID: Det svenske mineralvannet Ramlösa inneholder mer enn 1,5 mg/l fluorid, og må dermed ha en advarsel på emballasjen som advarer mot regelmessig inntak for barn under 7 år. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Fluorid finnes gjerne naturlig i drikkevann, men det er grenser for hvor mye det skal inneholde, enten vannet kommer ut av krana eller på flaske.

Samtidig må innhold over en viss mengde merkes med en advarsel - slik tilfellet er for det populære, svenske mineralvannet Ramlösa som mange handler med seg hjem fra grensehandel.

Bør ikke drikkes jevnlig av barn

Ramlösa inneholder ifølge innholdsfortegnelsen 2,3 mg/l fluroid, og har følgende merking bak på boksen:

Inneholder mer enn 1,5 mg fluorid per liter. Bør ikke inntas regelmessig av barn under 7 år.

- I samsvar med forskriftene skal merkingen på naturlig mineralvann med et fluoridinnhold som er høyere enn 1,5 mg/l, inneholde følgende tekst: «Innehåller mer än 1,5 mg fluorid/l: bör inte intas regelbundet av barn under sju år». Informasjonen skal angis med klart synlig skrift i umiddelbar nærhet til varebetegnelsen, sier Malin Forséll, statsinspektør i Livsmedelverket til Dinside.

Hun sier videre at naturlig mineralvann som merkes på denne måten, også skal merkes med informasjon om det faktiske fluorinnholdet, og at dette kan være på maks 5,0 mg/l.

Også i Norge er reglene tilsvarende som i Sverige: For naturlig mineralvann, med eller uten tilsatt kullsyre, er grenseverdien 5,0 mg/l, og skal merkes «Inneholder mer enn 1,5 mg/l fluorid. Er ikke egnet for regelmessig drikke til barn under 7 år», ifølge Mattilsynet.

Også her skal merkingen være lett lesbar og plasseres i umiddelbar nærhet av handelsnavnet/varenavnet.

- Helseskadelig

Når det gjelder drikkevannet i norske vannkraner, er grenseverdien på innhold av fluorid til sammenligning 1,5 mg/l.

Men hva er bakgrunnen for disse grenseverdiene for fluorid, om vannet kommer i flaske eller fra krana, og hvorfor bør ikke barn få i seg for mye fluorid?

- Det er en grenseverdi for fluorid fordi dette er et av stoffene som man vet er helseskadelig (på tenner og skjelett) hvis det er for høye konsentrasjoner i drikkevannet, sier seniorrådgiver Line Ruden i seksjon hygiene og drikkevann hos Mattilsynet.

Ifølge Folkehelseinstituttets nettsider, er grenseverdien for fluorid i drikkevannsforskriften satt til 1,5 mg/l, fordi i konsentrasjoner opptil dette nivået oppnås best kariesprofylakse, og ingen kjente skadevirkninger verken på tenner eller helse. De skriver videre at WHO har satt en helsebasert grenseverdi på 1,5 mg/l.

Dette sier Carlsberg om fluorid-innholdet

Det er Carlsberg i Sverige som står for produksjonen av Ramlösa. Vi har spurt Carlsberg hva årsaken er til det høye innholdet av fluorid i mineralvannet deres.

Jörgen Welter i kommunikasjonsavdelingen, forteller at innholdet av fluorid i Ramlösa avhenger av hvilken av Ramlösas to kilder vannet du kjøper kommer fra, ettersom fluorid forekommer naturlig i berggrunnen.

- Mineralvannet dra Döbelius kilde inneholder 2,3 mg/l fluorid, og Jacobs kilde 0,2 mg/l fluorid, sier Welter.

Han viser videre til at Livsmedelverkets høyeste tillatte grenseverdi for mineralvann på 5,0 mg/l.

- Fluoridnivået i Döbeliusvannet er altså under halvparten av Livsmedelverkets grenseverdi, påpeker han.

Han sier videre at Ramlösa følger reglene satt av EU og Livsmedelmerket om informasjon på emballasjen til mineralvannet, og forteller videre at de også oppgir hvilken kilde produktet kommer fra.

Det norske mineralvannet Farris inneholder, ifølge nettsidene deres, ikke fluorid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer