Har du fått med deg advarselen på Ramlösa?

Det svenske mineralvannet inneholder en ingrediens som ikke bør inntas i store mengder for yngre barn.

FLUORID: Det svenske mineralvannet Ramlösa inneholder mer enn 1,5 mg/l fluorid, og må dermed ha en advarsel på emballasjen som advarer mot regelmessig inntak for barn under 7 år. Foto: Berit B. Njarga
FLUORID: Det svenske mineralvannet Ramlösa inneholder mer enn 1,5 mg/l fluorid, og må dermed ha en advarsel på emballasjen som advarer mot regelmessig inntak for barn under 7 år. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Fluorid finnes gjerne naturlig i drikkevann, men det er grenser for hvor mye det skal inneholde, enten vannet kommer ut av krana eller på flaske.

Samtidig må innhold over en viss mengde merkes med en advarsel - slik tilfellet er for det populære, svenske mineralvannet Ramlösa som mange handler med seg hjem fra grensehandel.

Bør ikke drikkes jevnlig av barn

Ramlösa inneholder ifølge innholdsfortegnelsen 2,3 mg/l fluroid, og har følgende merking bak på boksen:

Inneholder mer enn 1,5 mg fluorid per liter. Bør ikke inntas regelmessig av barn under 7 år.

- I samsvar med forskriftene skal merkingen på naturlig mineralvann med et fluoridinnhold som er høyere enn 1,5 mg/l, inneholde følgende tekst: «Innehåller mer än 1,5 mg fluorid/l: bör inte intas regelbundet av barn under sju år». Informasjonen skal angis med klart synlig skrift i umiddelbar nærhet til varebetegnelsen, sier Malin Forséll, statsinspektør i Livsmedelverket til Dinside.

Hun sier videre at naturlig mineralvann som merkes på denne måten, også skal merkes med informasjon om det faktiske fluorinnholdet, og at dette kan være på maks 5,0 mg/l.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.