Teller du kalorier for å holde vekta? Da kan det hende du blir lurt.
Her fyker kaloriene unna
Måten vi teller kalorier på ble utviklet for mer enn hundre år siden av en jordbrukskjemiker ved navn Wilbur Olin Atwater.
Han brente matprøver og målte energimengden som ble frigitt. Ved å regne ut energimengden kroppen bruker for fordøye maten, fant han deretter ut at hvert gram karbohydrater produserte 4 kalorier, hver gram fett 9 og hvert gram proteiner produserte 4 kalorier.
Bli kvitt sofakiloene
Wilbur bommet
Nå viser det seg at gamle Wilbur nok tok feil. Ifølge nye målinger publisert i tidsskriftet New Scientist har karbohydrater 3,8 per gram, fett 8,7 kalorier og proteiner har 3,2 kalorier per gram.
Jobbene som gjør deg feit
Det betyr at vi har feilberegnet antall kalorier i maten med så mye som 25 prosent. I første omgang virker dette som gode nyheter, siden vi tilsynelatende får i oss mindre kalorier enn antatt.
Men, forskerne har mer å utsette på Wilburs regnemetoder. Han tok ikke i betraktning at mat med ulik konsistens gir ulik forbrenning.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger