Har du glemt disse fradragene på selvangivelsen?

Her bør du dobbeltsjekke om tallene stemmer, og om alle utgifter er kommet med.

FRADRAG: Selv om en del fradrag allerede står på selvangivelsen, bør du dobbeltsjekke at tallene stemmer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FRADRAG: Selv om en del fradrag allerede står på selvangivelsen, bør du dobbeltsjekke at tallene stemmer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er på tide å levere årets selvangivelse, og skal du få med noen endringer er lørdag 30. april aller siste mulighet.

- Man bør sjekke alle poster i selvangivelsen godt. Både inntekter og fradrag, og både de som er påført og de som ikke er påført. Det er den enkelte som er den mest kompetente til å vite hvilke fradrag man eventuelt har krav på, påpeker Lene Solberg, seksjonssjef i Skatteetaten overfor Dinside.

Og enkelte fradrag er det ekstra viktig å se over.

LES OGSÅ: Se når du må skatte av bonuspoeng fra jobbreisene

Dobbeltsjekk disse fradragene

Er du usikker på hvilke fradrag du har krav på, er første råd fra Skatteetaten å prøve deres fradragsveileder, hvor man svarer på en del spørsmål og utifra svarene på disse, får listet opp en del aktuelle fradrag.

Særregler for foreldrefradrag

I disse tilfellene er reglene for foreldrefradrag annerledes, ifølge Skattebetalerforeningen:

 • Som hovedregel skal ektefeller som lever sammen ha et felles maksimumsbeløp som foreldrefradrag. Men det er unntak. For det året ekteskapet inngås aksepterer ligningsmyndighetene at ektefeller som ikke har felles barn kan kreve det fradraget de ville hatt krav på om de ikke var gift.
 • Samboere som har hvert sitt særkullsbarn kan føre opp inntil 25.000 kroner hver. For samboere gjelder altså maksimalbeløpet særskilt for hver av dem dersom de bare har særkullsbarn. Har de også felles barn, gjelder maksimalbeløpet felles for dem. • Fradragene som Skatteetaten ser at folk ofte glemmer å føre opp, er: Fradrag for gjeldsrenter ved private lån og utgifter til barnepass for andre enn barnehage og SFO.

  Hvis du har privat lån som du har betalt renter på, kan du føre opp rentene under post 3.3.1, hvor du blant annet skriver inn informasjon om långiver, gjeld og gjeldsrenter.

  Har du hatt utgifter til barnepass utenom barnehage og SFO, må dette dokumenteres.

  - Du får kun fradrag for legitimerte utgifter, understreker Solberg.

  Også Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, sier til Dinside at man bør passe på å ta med utgifter som eksempelvis kjøring til barnehage, SFO eller dagmamma hvis det er en omvei i forhold til jobben. Det er kostnadene til den ekstra kjøringen som gir rett til fradrag. Du kan trekke fra 1,50 kroner per kilometer dersom du kjører bil.

  Bruker du kollektivt kan du trekke fra de faktiske kostnadene, for eksempel månedskort. Her kan du se hvordan du fører utgiftene opp på selvangivelsen.

  Sjekk pendler- og reisefradrag

  Er du mye borte hjemmefra i forbindelse med jobben, anbefaler Skatteetaten om å ta deres pendlertest for å avklare om de har rett på pendlerfradrag for opphold utenfor hjemmet.

  FLYTTET ELLER BYTTET JOBB? Pass på at reisefradraget er riktig. Foto: BERIT B. NJARGA
  FLYTTET ELLER BYTTET JOBB? Pass på at reisefradraget er riktig. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


  Ifølge Skattebetalerforeningen bør de som har lang reisevei til og fra jobb, dobbeltsjekke reisefradraget.

  - Mange får reisefradraget forhåndsutfylt i selvangivelsen. Du bør imidlertid sjekke at beløpet stemmer, siden det beløpet som er forhåndsutfylt, er basert på tidligere tall, sier Rolf Lothe.

  Var du for eksempel syk deler av 2014, eller økte stillingsprosenten i 2015, må du passe på å øke fradraget.

  - Har du skiftet bolig eller arbeidssted, kan fradraget bli høyere eller lavere enn det som er forhåndsutfylt, avhengig av ny avstand mellom hjem og arbeidssted, sier Lothe, og legger til at fradraget ikke reduseres selv om du benytter firmabil.

  Reisefradraget er dessuten et av fradragene Skatteetaten vil kontrollere ekstra godt i år, skriver de i en pressemelding.

  LES OGSÅ: Har du barn? Pass på at du får med alle fradragene

  Her kan du lese flere spørsmål og svar om selvangivelsen fra vårt nettmøte med Skatteetaten denne uken:

 • Hvordan legger jeg inn ekstra foreldrefradrag for kjøring til barnehage?
 • Kan jeg få fradrag for utgifter på grunn av kronisk sykdom?
 • Hva gjør jeg når bilen ikke er ført opp på selvangivelsen?
 • Hvordan skatte riktig ved jobb i utlandet?
 • Hvordan fordele boliglånsrenter mellom samboere?
 • Får man fradrag for utgifter til videreutdanning?
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer