Har du grunn til å være sjalu?

Dersom du er sjalu, er det viktig å finne ut om du har grunn til det. Er det noen grunn til din sjalusi, spør psykolog Elsa Almås.

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes dem som aldri har følt sjalusi, og egentlig skal de være glade for det. Det er en smertefull følelse, for enkelte kan den oppleves nesten uutholdelig.

I vår kultur synes mange å mene at det er galt å være sjalu - at denne følelsen nærmest skulle slettes av følelsesregisteret vårt. Det er nok like umulig og meningsløst som å forsøke å slette følelser som sorg eller glede. Det er slett ikke urimelig å føle angst eller utrygghet for å miste den man er glad i. Etter oss selv er vår kjæreste ofte vårt mest dyrebare vi har å tape.

Men sett nå at det ikke foreligger noe grunnlag for sjalusi, at du er sjalu bare kjæresten din går ut for å kjøpe brød, eller hun/han viser begeistring ved å møte en gammel venn eller venninne på byen. Da er du ille ute. Det er som du prøver å stille deg midt i strømmen for å snu en rennende elv. Svært få mennesker liker å måtte innrette seg etter noe de dypest sett er helt uenige i. Derfor blir det oftest slik at den som føler sjalusi når det ikke egentlig er grunn til det - før eller siden taper og mister kjæresten sin.

Det er ikke galt å føle sjalusi, men det må foreligge en virkelig grunn, og når følelsen er der, blir det så viktig så viktig å kunne behandle den på en skikkelig måte. Det gjør ikke den som sier Du får ikke gå noe sted uten at jeg er med deg. eller: Du får ikke snakke med noen av det annet kjønn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer