Har du gullplater i hylla?

Vinylplater i god stand kan være verdt store beløp.

Uskyldshvitt - coveret på The White Album:  Paul drar igang "Blackbird" på kassegitaren og jentene gråter ennå.
Uskyldshvitt - coveret på The White Album: Paul drar igang "Blackbird" på kassegitaren og jentene gråter ennå. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av og til er verden rettferdig, for på toppen av listen over de mest verdifulle vinylplatene ligger The Beatles' fantastiske dobbelte White album fra 1968. Et godt eksemplar skal kunne innbringe mellom £5.000 og £7.000. (Mellom 50' og 70.000 kroner!)

- Da snakker vi om en nummerert førsteutgave i perfekt stand, sier Eirik B. Fonn i musikkavdelingen på Ringstrøms antikvariat i Oslo. - Plakaten må være med, og alle de fire bildene. Førsteutgaven hadde toppåpning og innercoverne er svarte. Alt dette er svært, svært viktig.

- De første opplagene av The White Album ble faktisk nummerert, og de laveste numrene gikk til venner og bekjente. Alle platene som ble solgt i Norge har numre over 100.000, men et eksemplar i god stand har likevel en pris på 1.000 til 1.200 kroner.

Les også: Disse samleobjektene er ofte tyvegods ...

Det sjeldne av det vanlige

Det er litt overraskende at en plate som solgte 9,5 millioner eksemplarer, og stadig må finnes i titusenvis, er såpass ettertraktet. Journalistens eget eksemplar, som ser ut som det er overkjørt av en tank, og hvor plakaten av bandet - som fulgte med - har revnet i brettene, ville muligens kunne avhendes for kilowattprisen av brennverdien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.