Snart kreves fri roaming i EU/EØS, om du vil eller ei

Har du ikke fri roaming, kan du få ubrukelig mobil på ferie i sommer

Mange risikerer å få «Norge-abonnementer».

PROBLEMER: Skal du bruke mobilen i Europa i sommer, må du ha fri roaming. Det er alt eller ingenting. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PROBLEMER: Skal du bruke mobilen i Europa i sommer, må du ha fri roaming. Det er alt eller ingenting. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De norske mobiloperatørene har én etter én lansert sine fri roaming-tjenester det siste året. Dette betyr å kunne bruke mobilen i EU/EØS-området på samme måte som i Norge, uten ubehagelige telefonregninger.

Sist ut er Ice.net, med en helt ny portefølje abonnementer med fri roaming inkludert. Prisene har derfor gått noe opp, og kundene får muligheten til å beholde de gamle abonnementene med gamle priser.

Samtidig gir operatøren kundene en overraskende beskjed: Oppgraderer de ikke til de nye Ice-abonnementene, får de ikke brukt mobilen i utlandet etter 1. juni.

«Den vil rett og slett ikke virke, og du vil ikke kunne ringe, tekste eller bruke mobildata» forklarer Ice.net på sine nettsider.

Dette kan flere snart få oppleve, som en overraskende konsekvens av et svært populært EU-vedtak.

Reglene gir alt eller ingenting

Grunnen til at norske operatører lanserer fri roaming er enkel: Fra og med i sommer har ikke norske operatører lov til å ta ekstra betalt for bruk i EU/EØS.

Men det populære EU-vedtaket har en bakside: Reglene betyr at de uten fri roaming i abonnementet ikke får tilgang til å bruke mobilen i EU/EØS – da operatøren ikke kan ta ekstra betalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer