Snart kreves fri roaming i EU/EØS, om du vil eller ei

Har du ikke fri roaming, kan du få ubrukelig mobil på ferie i sommer

Mange risikerer å få «Norge-abonnementer».

PROBLEMER: Skal du bruke mobilen i Europa i sommer, må du ha fri roaming. Det er alt eller ingenting. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PROBLEMER: Skal du bruke mobilen i Europa i sommer, må du ha fri roaming. Det er alt eller ingenting. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De norske mobiloperatørene har én etter én lansert sine fri roaming-tjenester det siste året. Dette betyr å kunne bruke mobilen i EU/EØS-området på samme måte som i Norge, uten ubehagelige telefonregninger.

Sist ut er Ice.net, med en helt ny portefølje abonnementer med fri roaming inkludert. Prisene har derfor gått noe opp, og kundene får muligheten til å beholde de gamle abonnementene med gamle priser.

Samtidig gir operatøren kundene en overraskende beskjed: Oppgraderer de ikke til de nye Ice-abonnementene, får de ikke brukt mobilen i utlandet etter 1. juni.

«Den vil rett og slett ikke virke, og du vil ikke kunne ringe, tekste eller bruke mobildata» forklarer Ice.net på sine nettsider.

Dette kan flere snart få oppleve, som en overraskende konsekvens av et svært populært EU-vedtak.

Reglene gir alt eller ingenting

Grunnen til at norske operatører lanserer fri roaming er enkel: Fra og med i sommer har ikke norske operatører lov til å ta ekstra betalt for bruk i EU/EØS.

Du må varsles, og slippe unna

  • Om operatøren din plutselig skal stenge tilgangen din til å bruke mobilen i Europa, må du varsles i god tid før endringen.
  • Er du ikke interessert i endringen, må du kunne si opp abonnementet ditt, helt kostnadsfritt.
  • Dette gjelder også om du er i en bindingstid.

Men det populære EU-vedtaket har en bakside: Reglene betyr at de uten fri roaming i abonnementet ikke får tilgang til å bruke mobilen i EU/EØS – da operatøren ikke kan ta ekstra betalt.

Dermed er alt eller ingenting: Enten fri EØS-roaming, eller ingen EØS-roaming – slik Ice.net nå gir eksisterende kunder muligheten til.

- Det er ikke så rart du blir overraska. Vi har ikke sett slikt i Norge tidligere, men dette er fullt mulig, sier assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til Dinside, og bekrefter at det er slik de nye reglene fungerer i praksis.

Hva med Telenor- og Telia-kundene?

Ice.net er klar i sin kommunikasjon. Spørsmålet er hva som skjer med kunder hos andre operatører, om kundene ikke er over på fri roaming-abonnement når reglene trer i kraft 15. juni i år.

FIKK VALGET: Telenor-kunder måtte jekke ned datakvotene sine om de ville over på abonnementer med fri roaming, og fikk dermed muligheten til å beholde abonnementer uten fri roaming. Roaming i EØS skal snart ikke koste noe ekstra, samtidig ser vi abonnementer enten får høyere pris eller lavere datakvote. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FIKK VALGET: Telenor-kunder måtte jekke ned datakvotene sine om de ville over på abonnementer med fri roaming, og fikk dermed muligheten til å beholde abonnementer uten fri roaming. Roaming i EØS skal snart ikke koste noe ekstra, samtidig ser vi abonnementer enten får høyere pris eller lavere datakvote. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Blant annet har mange kunder hos både Telia og Telenor kunnet velge hvorvidt de ville inn i abonnementer med fri roaming, og kan stå på bar bakke når sommerferien kommer.

- Så hva skjer i sommer med Telia-kunder uten «Roam like home»?

- Vi kan ikke si noe sikkert ennå, men kundene skal få beskjed i god tid, forteller kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia til Dinside.

Heller ikke Telenor har bestemt seg. De påpeker at «de fleste» er over på fri roaming-abonnementer, og at de som eventuelt rammes vil få beskjed i god tid.

- Men løsningen Ice.net har valgt, med å sperre for bruk av roaming, kommer vi ikke med. Vi mener det er viktig at kundene har forutsigbarhet i sine tjenester, og at mobilen virker der du er også etter reguleringen trer i kraft, forteller mobilsjef Bjørn Ivar Moen.

Spent på reaksjonene

- Om flere operatører velger å tilby abonnementer som bare fungerer i Norge, er det helt greit. Men de kan da heller ikke tilby ekstrapakker for å roame i EU/EØS, påpeker Aarsæther i Nkom.

- I utlandet er det flere slike abonnementer, og det blir spennende å se om norske forbrukere ønsker dette.

Også Ice.net er spente på hvor mange av deres kunder som velger å beholde et abonnement som ikke kan brukes i utlandet. Og da mener de utlandet, ikke bare EU/EØS slik reglene krever, noe de mener er enklere for kundene å forholde seg til.

- Noen har abonnementer til barna sine, som de kanskje ikke trenger å kunne bruke i ferier. Da kan de beholde prisen som den er, sier administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice.net til Dinside.

- Jeg tror relativt få ønsker dette, men det gjenstår å se.

LES OGSÅ:
Her er Norges billigste mobilabonnementer
Seier for EØS-roaming: - Det har vært en lang kamp
Mobilsurfingen på danskebåten kom på 5.243 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer