Har du impregnert skoene dine?

Vær oppmerksom på at det finnes giftige stoffer i blant annet skoimpregnering som kan gi ADHD.

Ifølge det danske forbrukerrådet bør du tenke deg om før du impregnerer skoene dine. Stoffer i impregneringen kan skade helsen din.
Ifølge det danske forbrukerrådet bør du tenke deg om før du impregnerer skoene dine. Stoffer i impregneringen kan skade helsen din. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beskytter du tøy og sko mot regn, kan det påvirke helsen din, ifølge det danske forbrukerrådet.

Den seneste mistanken mot fluorerte impregneringsstoffer (også kalt perfluorerte organiske forbindelser, PFC) dreier seg om at de kan medvirke til at barn utvikler ADHD, og at de kan påvirke viktige hormoner i kroppen.

Skyr vann og fett

Fluorstoffene brukes vidt og bredt på grunn av deres evne til å sky både vann, fett og smuss.

PFC-er brukes altså hovedsaklig på grunn av sine gode overflateegenskaper.

De kan danne tynne hinner som hindrer spredning av brann og avdamping av flyktige forbindelser, i tillegg til at de forbedrer de produktenes vann- og smussavstøtende egenskaper.

Stoffene brukes blant annet som impregnering i tekstiler, i brannslukningsmidler, teflonbelegg og skismøring. Man kan også finne PFC i fettavvisende mat- og bakepapir.

LES OGSÅ: Vintersko som ikke tåler snø

Branntepper

I Norge er de viktigste bruksområdene for PFC-er brannslukningsskum og tepper, ifølge Miljostatus.no. Du kan lese mer om PFC-er på Miljostatus.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer