Har du krav på fri i jula?

Dessverre - du har ikke krav på fri. Men må du jobbe kan du ha krav på saftig overtidsbetaling. Her er reglene du bør kunne om julefri og julejobbing.

Må du jobbe etter klokken 15.00 på julaften, regnes det som helgearbeid. Foto: Colourbox.com
Må du jobbe etter klokken 15.00 på julaften, regnes det som helgearbeid. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ønsker seg lang juleferie, mens andre gjerne vil jobbe for å tjene ekstra penger under jule- og nyttårshelgen.

Men hvordan er egentlig reglene som bestemmer hva du har rett på?

Egne regler for julaften

Helligdager i jule- og nyttårshelgen er første juledag, andre juledag og første nyttårsdag.

Selv om julaften ikke er en rød dag, gjelder likevel spesielle regler denne dagen.

I henhold til Arbeidsmiljøloven skal det nemlig være arbeidsfri fra klokken 15 julaften til klokken 22 dagen før neste virkedag. I tillegg skal det være arbeidsfri fra klokken 18 dagen før helligdager.

Arbeid innenfor tidsrommet julaften klokken 15 og andre juledag til 22, samt arbeid fra 18 nyttårsaften til klokken 22 første nyttårsdag regnes altså som søndags- eller helgedagsarbeid.

Helgedagsarbeid skal kompenseres deretter, avhengig av hvilken avtale som gjelder på din arbeidsplass.

Du kan lese mer om Arbeidsmiljølovens regler for helgedagsarbeid her.

LES OGSÅ: Hvorfor får du halv skatt i desember?

Dessverre: Du har ikke krav på fri i romjulen

Utover disse helgedagsbestemmelsene, er dagene i romjulen ordinære arbeidsdager. Så fremt du ikke har en særskilt avtale om redusert arbeidstid i romjulen, gjelder altså de vanlige bestemmelsene.

Selv om mange arbeidsplasser stenger eller går for halv maskin mellom jul og nyttår, har du altså ikke noe lovfestet krav på å få fri.

Julekabalen løses internt

Norge stopper likevel ikke helt opp selv om det er jul. Mange arbeidsplasser i for eksempel helse-, transport- og industrisektoren må bemannes også på røde dager, og reguleres derfor av egne tariffavtaler.

Ifølge Arbeidstilsynet er bemanning i julen som regel en kabal som må løses internt. Noen ønsker å jobbe i julen for å tjene litt ekstra på de røde dagene, mens andre gjerne vil ha fri for å få mulighet til å dra på juleferie eller tilbringe tid sammen med familien:

– Mange fast ansatte ønsker å bruke oppsparte ferie- eller avspaseringsdager for å få flere sammenhengende fridager, sier Per Olav Hernes i Arbeidstilsynet til DinSide.

Uansett oppfordrer Arbeidstilsynet bedrifter til å utvise skjønn.

– Et viktig budskap er at man snakker sammen om hvordan man løser julekabalen, slik at ingen føler seg overkjørt og det blir så rettferdig som mulig, sier Per Olav Hernes.

LES OGSÅ: Jobber tre uker uten lønn

Helgedags- og overtidstillegg

Utover Arbeidsmiljølovens bestemmelser, reguleres helgedags- og overtidstillegg av tariffavtaler eller andre avtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Landsoverenskomsten Handel og Kontor som følges av mange bedrifter innen varehandel, har eksempelvis følgende bestemmelser:

  • Det skal betales søndagstillegg (90 kroner per time) for arbeid på helligdagene i julen.
  • Ved overtid på helligdager i julen skal det betales 100 % overtidstillegg på ordinær timelønn
LES OGSÅ: Tjener du 18.250 kroner for lite i året?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer