Har du krav på minstelønn og overtid?

Studenter flest har ingen mulighet til å klare seg på studielånet alene, og underbetalte ekstrajobber blir derfor en nødvendighet. Også "vanlige" skoleelever sliter med det samme problemet.

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer
Publisert

Beklager, det finnes ingen lovfestet "minstelønn" i Norge, uansett alder eller bransje. Det er dermed opp til deg og din arbeidsgiver å bli enige om hva du skal ha i lønn.

Dette utgangspunktet må imidlertid modifiseres. Er du organisert i en arbeidstagerorganisasjon, og det er tariffavtale ved bedriften, ser det straks litt lysere ut.

Da har du nemlig krav på "tarifflønn", det vil si den lønna din organisasjon har forhandlet seg fram til med din arbeidsgiver, på vegne av sine medlemmer.

Eksempler på tarifflønn

På nettsidene til LOs sommerpatrulje gis det eksempler på minstesatsene for dem som er organisert i Handel og Kontor. I følge spørsmål og svartjenesten til LOs sommerpatrulje, er den tariffestede begynnerlønnen for en fastlønnet servitør cirka 14.600 per måned, eller cirka 87 kroner i timen. I tillegg kommer kveldstillegg fra kl. 21.00 - 01.00, lørdags- og søndagstillegg samt nattillegg på virkedager.

Er du servitør og tjener mindre enn dette? Beklager, da har du solgt deg for billig.

Kanskje ikke så dumt å være organisert likevel?

Gjennom tariffavtaler sikrer fagbevegelsen medlemmene rettferdig (forhåpentligvis...) lønn og overtidsbetaling. Som regel er også arbeidstid og spisepauser regulert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer