Har du luseangst?

Lus og skabbmidler går unna som varmt hvetebrød, mens fagfolk er bekymret for overforbruk og fare for resistensutvikling.

Man må kun bruke kjemiske midler når hodelus har blitt påvist. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Man må kun bruke kjemiske midler når hodelus har blitt påvist. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det ble solgt ca 135.000 pakninger av lus- og skabbmidler i 2007, en økning på rundt ti prosent fra 2006. Siden 2003 har omsetningen målt i kroner nesten blitt fordoblet, sier Apotekforeningens informasjonssjef Jostein Soldal til DinSide Helse.

De første ukene etter skolestart på høsten og på nyåret er høysesong for lus, og etterspørselen av lusemidler blir større og større. Men informasjonsfarmasøyt Kristin Rosmo i Norsk Medisinaldepot AS tviler på at luseplagene har økt like mye som salgsøkningen tilsier:

- Vi tror litt av salgsøkningen kan skyldes at flere ønsker å beskytte seg mot hodelus ved å behandle forebyggende. Men det er helt bortkastet og absolutt ikke tilrådelig på grunn av den økte faren for resistensutvikling, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Nå er lusa her

Resistent lusRosmo sier at lusas resistens oppstår fordi lusemidler brukes unødig mye. Kun den som har fått påvist hodelus skal behandles og behandling med kjemiske midler skal aldri gjøres forebyggende.

- Det er også viktig at behandling som påbegynnes, fullføres skikkelig slik at man ikke må begynne på nytt igjen. Behandling med kjemiske midler bør kombineres med kamming og gjentas åtte dager for å ta knekken på eventuelle nyutklekkede lus, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer