Har du luseangst?

Lus og skabbmidler går unna som varmt hvetebrød, mens fagfolk er bekymret for overforbruk og fare for resistensutvikling.

Man må kun bruke kjemiske midler når hodelus har blitt påvist. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Man må kun bruke kjemiske midler når hodelus har blitt påvist. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En kur for å komme lusa i forkjøpet er helt bortkastet.


- Det ble solgt ca 135.000 pakninger av lus- og skabbmidler i 2007, en økning på rundt ti prosent fra 2006. Siden 2003 har omsetningen målt i kroner nesten blitt fordoblet, sier Apotekforeningens informasjonssjef Jostein Soldal til DinSide Helse.

De første ukene etter skolestart på høsten og på nyåret er høysesong for lus, og etterspørselen av lusemidler blir større og større. Men informasjonsfarmasøyt Kristin Rosmo i Norsk Medisinaldepot AS tviler på at luseplagene har økt like mye som salgsøkningen tilsier:

- Vi tror litt av salgsøkningen kan skyldes at flere ønsker å beskytte seg mot hodelus ved å behandle forebyggende. Men det er helt bortkastet og absolutt ikke tilrådelig på grunn av den økte faren for resistensutvikling, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Nå er lusa her

Man må kun bruke kjemiske midler når hodelus har blitt påvist. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Man må kun bruke kjemiske midler når hodelus har blitt påvist. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Resistent lus
Rosmo sier at lusas resistens oppstår fordi lusemidler brukes unødig mye. Kun den som har fått påvist hodelus skal behandles og behandling med kjemiske midler skal aldri gjøres forebyggende.

- Det er også viktig at behandling som påbegynnes, fullføres skikkelig slik at man ikke må begynne på nytt igjen. Behandling med kjemiske midler bør kombineres med kamming og gjentas åtte dager for å ta knekken på eventuelle nyutklekkede lus, sier hun.

Les også: Bli hjemme med barnesykdommene

Forebyggende tiltak
Avdelingshelsesøster Veslemøy Ruud i bydel Nordstrand i Oslo sier til Newswire at hun får atskillige henvendelser fra foreldre som er redd for hodelus.

- Det er flott at foreldre vil passe på ungene sine, men en kur for å komme lusa i forkjøpet er helt bortkastet. Det eneste forebyggende tiltaket som virker er å gre håret med spesialkam flere ganger daglig for at lusa ikke skal feste seg, sier hun.

Barn mellom 4 og 12 år er mest utsatt for lus. Man kan ha lus uten å få kløe, så foreldre bør undersøke barna sine ofte slik at lusa oppdages før den får spredt seg til andre. Unngå at barn låner skjerf og votter av hverandre. Under lus-epidemier kan det også være en fordel å flette eller sette opp en hestehale til barn med langt hår.

Les også: Syk eller frisk?

Fakta om hodelus

 • Hodelus er to-tre millimeter lange og kan være alt fra lyse, nesten gjennomsiktige, til mørkebrune
 • En voksen hodelus trenger blod to ganger i døgnet for å klare å reprodusere seg
 • Menneskeblod er hodelusas eneste føde
 • Hodelus trives best i en T-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen
 • Fra smittetidspunktet kan det ta mange uker før det begynner å klø
 • Lus er nesten umulig å se dersom man ikke grer med en lusekam
 • Hodelus fra mennesker lever ikke på husdyr
 • Lus foretrekker rent hår, og det er lettere å feste eggene når håret blir vasket og er vått
 • Eggene er ovale og grå eller lysbrune og ligner på små sandkorn
 • Eggene legges opptil et par centimeter fra hodebunnen og klekkes etter seks til åtte dager
 • Et normalt hodelusliv varer i rundt seks uker

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer