Har du mistet fordelene?

Noen kortfordeler innskrenkes kraftig, men det er stadig interessante kort som gir penger tilbake.

Penger tilbake:  Noen kredittkort er ikke bare gebyrfrie, de gir deg også rabatt på det du kjøper.
Penger tilbake: Noen kredittkort er ikke bare gebyrfrie, de gir deg også rabatt på det du kjøper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kortselskapene har hylt om gebyrfri Visa i flere år. Ved nærmere inspeksjon viser de seg ofte ikke å være så fullstendig gebyrfrie likevel. Det koster ofte dyrt å ta ut kontanter. Det er svært dyrt å ligge inne med en negativ saldo ut over de 30-50 dagene kortet gir deg rentefri kreditt.

Bensin interessant

Men bruker man kortet bare ved betaling i butikker, og klarer man å betale ned hele saldoen hver måned, er det kort som ikke bare er gebyrfrie - de gir deg også tilbake deler av det beløpet du har handlet for.

Spesielt er det høye kortrabatter for drivstoffkjøp. Kortet Cresco Motor gir 4% rabatt ved bensinkjøp i de fleste bensinstasjoner. 365Privat MasterCard gir 3,65% . Antakelig kan du sikre deg minst like gode rabatter med bensinstasjonskjedenes egne kort, men hvem ønsker å kjøre rundt med en bunke kredittkort? De to nevnte kortene gir 35-50 øre rabatt pr. liter overalt.

Det er riktignok tak på begge ordningene. 365Privat MasterCard gir deg maksimum 2.000 kroner i rabatt, Cresco maksimalt 1.000 kroner. Men det betyr likevel at du kan fylle for 25.000 kroner med Cresco og 54.795 med 365Privat før rabatten tar slutt.

(Artikkelen fortsetter under tabellen).

NavnUtstederRabattÅrsgebyrMndsgebyr *Rente **
Trumf Visa1,00%0351,80%3% i Trumf-tilknyttede butikker (Meny, Kiwi, Ultra, Spar, Eurospar, Joker og Centra - som på vanlig Trumfkort), 1% i alle andre butikker med unntak av konkurrerende dagligvarebutikker i Norge.
365Privat MasterCardFokus Bank3,65%001,66%Gir 3,65% kontant tilbake på all bruk av kortet i bensinstasjoner, møbelbutikker og klesbutikker. Men du kan ikke få mer enn 2.000 kroner i året i bonus/cashback.
Shell MasterCardCitiBank1,00%0451,79%
re:memberEnterCard ASSelektiv001,80%Bl.a. 10% rabatt på leiebil hos Hertz og blomster fra Interflora. Det er også en egen Visa og Mastercard-nettbutikk med gode tilbud for re:member-holdere.
Kash VisaIkano FinansSelektiv01,75%1% rabatt på alle bensinstasjoner tilknyttet Visa og på dagligvarer. ***) Også tilbudsmåneder med selektive rabatter ut over dette, Maksimal samlet rabatt pr kalenderår er kr. 1.200,- (kr 2.500,- per 4. januar 2010).
Smart Club MastercardHandelsbanken1%0451,80%Du får 2,5% rabatt på alle kjøp på SmartClub, 1% på alt annet. Men bonusen må tas ut i SmartCub.
Cresco MotorDnbNorSelektiv0451,80%Kortet gir 4% rabatt på bensin og de fleste andre varer på bensinstasjoner. 10% rabatt på Rica-hoteller, 5% på bilutleie fra AutoEurope, 12% på dekk fra Vianor og noen andre fordeler.
Eurobonus MasterCardSEB Kort AB1,00%34501,65%Årsgebyret er null det første året. Du får 10 ekstrapoeng for hver hundrelapp du omsetter på kortet - uansett hva du kjøper og hvor du kjøper det. Det er vanskelig å vurdere verdien av bonuspoengene, men DinSide anslår dem til rundt ti øre. Altså skulle 10 poeng pr. hundrelapp motsvare 1% bonus.
Røde Kors MasterCard1,00%01,80%Røde Kors får 1% av alt du kjøper.
Norwegian-kortet1,00%001,81%Du får 1% av alle kjøp, og inntil 20% av flybilletkjørp i Norwegian, tillagt en konto du må fly for.
Visa Gebyrfri PlatinumSantander 0,50%001,71%Et vanlig Visa-kort, men du får tilbake 0,5% av absolutt alt du kjøper med det.
FlexiVisaSantander 4%%001,79%Bonus opptjenes når du handler hos flyselskaper, bensinstasjoner, dagligvarebutikker, sportsbutikker og kles- & skobutikker. Bonus er begrenset til 200 kroner måneden, eller 2.000 kroner i året.
* Månedsgebyret kreves bare inn når du er i en nedbetalingsgfase, altså når du ligger inne med negativ saldo på kortet ut over de 40-50 dagene med rentefri kreditt.
**) Nominell rente pr. måned.***) Dette er betingelsene fra årsskiftet.


Kash rygger

Et kort som har hatt meget gode betingelser er Kash fra Ikano finans. Men kanskje har suksessen vært for stor, for nå strammes det inn på betingelsene. Bensinrabatten går ned fra 4% til 1% etter nyttår. I tillegg kan man også få rabatt på dagligvarer, det er noen andre varegrupper som har særskilte tilbudsmåneder og maksimal rabatt økes fra 1.000 til 2.500 kroner, men hovedinntrykket er en svekkelse av fordelene som lå i kortet.

Santander ny på listen

Santanders FlexiVisa gir 4% rabatt på flybilletter, dagligvarer og bensin, men rabatten er begrenset til 200 kroner måneden, eller 2.000 kroner året.

Platinum-kortet til Santander gir 0,5% rabatt på alt du kjøper. Det er ikke noen spesielt høy rabattsats, men det hjelper at den såvidt vi har kunnet registrere gis uten begrensninger av noe slag.

Norwegian-billetter med andre kort?

Norwegian har også endret sine betingelser for Norwegian-kortet. Informasjonen som gis er uvanlig forvirrende, men såvidt vi kan tyde den har Bank Norwegian nå to fordelsprogrammer, det ene knyttet til Norwegian-kortet og det andre ikke. Er man medlem av begge, hvilket skal være gratis, får man

  • 20 % av billettprisen i CashPoints på Fullfleksbilletter utenlandsreiser

  • 5 % av billettprisen i CashPoints på Lavprisbilletter utenlandsreiser

  • 1 % av kjøpesummen på alle andre kjøp med Norwegian-kortet – unntatt på innenlandsreiser med Norwegian.

Det er komisk at man får 1% bonus på absolutt alle kjøp unntatt innenlands flyreiser i Norwegian. Disse kan man imidlertid få bonus på om man bruker SAS' Eurobonuskort til å betale dem.

Bank Norwegian har også klart å kløne det til slik at alle kunder må registrere kortene sine i Norwegians nettbutikk på nytt. Men nå er det snart jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer